I u narednoj godini, ekonomija će zavisiti od politike

Izvor: Beta

Utorak, 17.12.2002.

21:27

Default images

Sudbina ekonomskih reformi u 2003. godini, zavisiće pre svega od političkih prilika, konstatovali su u utorak uveče učesnici okruglog stola Ekonomist magazina pod nazivom "Sudbina reformi - prelomna 2003." "Ne vidim da će se bilo šta spektakularno desiti u narednoj godini, ali je činjenica da će mnogo toga zavisiti od političkih zbivanja", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Madžar. Madžar je ocenio da je politika jedan od najvažnijih uzročnika privrednih zbivanja u Srbiji. Madžar smatra da deo naroda ne razume reformi, a jedan deo im se protivi, jer sa njima gubi neke svoje privilegije.

Ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Đelić je ocenio da je veoma dobro, ono što je do sada urađeno u procesu reformi i dodao da sve širi slojevi stanovništva priznaju da se stvari popravljaju. "U Srbiji je trećina stanovništva konzervativno nacionalistička, druga je demokratski konzervativna i treća trećina je proevropski demokratska", rekao je Đelić. "Druga i treća trećina Srbije moraće u narednih pet, ili deset godina da rade zajedno", rekao je Đelić. Đelić je naveo uslove koji moraju da se ispune da bi 2003. godina bila uspešna za reforme, a to su obuzdavanje potrošnje i rast investicija od 20 procenata, uređenje proporcije između plata i penzija, racionalizacija javne potrošnje, nastavak privatizacije, uspostavljanje institucija, poboljšanje međunarodne pozicije zemlje, lokalni razvoj, ali i smanjivanje političkih tenzija. "Jačanje političkih sukoba, može ugroziti svaki korak u reformama", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: