Borejn: Plavšić je sebi dala novu šansu, ali ne samo sebi

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2002.

19:27

Default images

Aleks Borjen, jedan od osnivača Komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi, nada se da će "postupak Biljane Plavšić potaknuti druge funkcionere da priznaju zločine, da priznaju Tribunal i prihvate kaznu." "To su faktori koji nedostaju području bivše Jugoslavije gde, čini se, postoji tvrdoglav otpor i poricanje onoga što se dogodilo", dodaje on. Borejn je, zajedno s biskupom Desmondom Tutuom, predsedavao Komisijom za istinu i pomirenje, osnovanom nakon ukidanja aparthejda. S obzirom na svoja iskustva, pozvan je da na saslušanju o kazni Biljani Plavšić objasni važnost koju priznanje krivnje i suočavanje s istinom ima za proces pomirenja.

"Prihvatanje odgovornosti ima uticaja na počinitelje zločina, na žrtve i na šire društvo", upozorava on. "Plavšićeva je svojim činom poslala poruku o istinski zločinačkom karakteru dogođaja (u BiH), pozvala je druge vođe da preispitaju svoje ponašanje i pokazala žrtvama da netko priznaje njihove patnje." Borejn upozorava da "pomirenje nije moguće sve dok žrtve osećaju da njihov bol nije priznat, unutar sudskog sistema kao i izvan njega". Borejn je, ipak, dodao da priznanje krivnje samo zasebe nije dovoljno - naročito u slučaju rata u bivšoj Jugoslaviji – jer počinitelji zločina trebaju biti i osuđeni. Svojim priznanjem Biljana Plavšić je, na neki način, "sebi dala novu šansu, ali još je važnije to da stanovnici bivše Jugoslavije dobiju novu šansu da se pomaknu prema tolerantnoj budućnosti". Ali do toga neće doći – a buduće generacije na tom području će trpeti posedice - "ako se lideri i građani bivše Jugoslavije ne suoče s demonima prošlosti", zaključio je Borejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: