Završen sastanak predsednika privrednih komora bivše SFRJ

Izvor: Beta

Utorak, 10.12.2002.

21:34

Default images
Predsednici privrednih komora sa područja bivše Jugoslavije podržali su u utorak formiranje područja slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi i pozvale vlade da u što kraćem roku potpišu preostale sporazume o slobodnoj trgovini. Sedmom susretu Predsednika privrednih komora Hrvatske, BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Kosova i Metohije, Makedonije i Slovenije, koji je završen u Ljubljani, prisustvovao je i zamenik koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Džon Ridl.

Prema rečima Ridla, preostali sporazumi o slobodnoj trgovini trebalo bi da budu potpisani do kraja ove godine. Predstavnici privrednih komora pozvali su Pakt stabilnosti da u rad "Biznis advajzori kaunsila" što više uključi privredne komore iz jugoistočne Evrope, ističući da su one najreprezentativniji i najjači predstavnik nacionalnih privreda. Oni su se založili za ulazak u Evropsku uniju i spremnost da u okviru predpristupnih i pristupnih pregovora sa EU preuzmu aktivnu ulogu, razmenjujući pritom informacije i iskustva. Jedinstveno mišljenje ispoljeno u raspravi je, takođe, da je jedan od osnovnih uslova za uspešno uključivanje u EU spremnost domaće privrede na rad u uslovima zajedničkog evropskog tržišta.

Komore su stoga spremne da se organizuju, posebno u pogledu obrazovanja na svim nivoima, kako u komorama, tako i u preduzećima. Učesnici skupa u Ljubljani su se obavezali da će o aktivnostima komora u realizaciji postavljenih zadataka dva puta godišnje informisati Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropi. Naredni sastanak predsednika privrednih komora sa područja bivše Jugoslavije održaće se iduće godine u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: