Posle reprogramiranja dug preko 8 milijardi dolara

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

12:06

Default images

Vršilac dužnosti saveznog ministra za finansije Veroljub Dugalić rekao je da je spoljni dug Jugoslavije, posle reprogamiranja, oko 8,6 milijardi dolara. Dugalić je na okruglom stolu "Finansijski odnosi sa inostranstvom, stanje i perspektive" u Institutu za međunarodnu politiku i privredu rekao da je teško odrediti da li je to prevelik dug, s obzirom na to da ne postoje parametri po kome bi on mogao biti meren. On je istakao da dug iznosi oko 70 odsto nacionalnog bruto-dohotka, koji je na godišnjem nivou u SRJ između 13 i 14 milijardi dolara. Ministar je istakao da je vraćanje duga odloženo za period posle 2006, odnosno 2008, pa narednih godina neće značajnije uticati na platni bilans. "Pozitivno je i to što smo kod reparacije dugova dobili povoljnije uslove, odnosno niže kamatne stope", ocenio je Dugalić. On je istakao da je najznačajniji korak učinjen u pregovorima s Pariskim klubom, jer je dobijen otpis duga od 66 odsto, izrazivši nadu da će isti uslove biti dobijeni i u pregovorima s Londonskim klubom. On je istakao da je zbog povećavanja bruto-dohotka neophodno investirati u jugoslovensku privredu i da je to osnovni razlog zbog kog SRJ uzima zajmove i kredite od međunarodnih finansijskih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: