Mađari sve više ksenofobični

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

21:33

Default images

U Mađarskoj je ksenofobija i dalje u porastu, pokazalo je istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnenja "Tarki" koji su objavljeni u utorak, povodom Svetskog dana ljudskih prava. Prema rezultatima ankete sprovedene u oktobru, 40 odsto ispitanika je reklo da u Mađarsku ne treba da udje nijedan azilant, dok je samo šest odsto anketiranih reklo da svakog stranca treba prihvatiti.

Agencija "Tarki" navodi da je pojava ksenofobije u Mađarskoj od februara do maja bila u padu, nakon čega je počela da raste i dostigla 40 odsto. To je povećanje od 15 odsto na odnosu na ovogodišnji najnižu vrednost, zabeleženu u maju.

Prema podacima agencije, Mađari ne bi rado prihvatili ni useljenje građana iz zapadno-evropskih zemalja, jer je skoro dve trećine ispitanika kazalo da bi bilo loše ili veoma loše za Mađarsku useljavanje stranaca sa Zapada. Slične podatke objavio je i komesarijat za izbeglice UN, koji navodi da je među bivšim socijalističkim zemaljama, ksenofobija najraširenija u Mađarskoj, gde je istovremeno, medju 30 evropskih zemalja, tolerancija najmanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: