Milošević bio upoznat sa zločinima u Hrvatskoj

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

16:43

Default images

Na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u utorak je svedočila Džeri Lejber, jedan od osnivača i dugogodišnja direktorka organizacije za zaštitu ljudskih prava "Helsinki voč". Kako javlja specijalni i zveštač B92 Ljubica Gojgić, ona je objasnila da je tokom 1992. u više navrata pisala Miloševiću obaveštavajući ga o zločinima koji su se, prema saznanju te organizacije, događali u Hrvatskoj, a za koje su odgovorni tamošnji Srbi i JNA koja ih je podržavala. Džeri Lejber je izjavila da je situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina karakterisala "duboka nacionalna histerija, naročito srpskog naroda, koja je podsticana izveštavanjem srpskog radija". Ona je potvrdila da je počev od 1990. njena organizacija izražavala zabrinutost zbog događaja u Jugoslaviji, a naročito zbog kršenja ljudskih prava na Kosovu, zbog čega je, već tada, od američke vlade traženo da Jugoslaviji i "ako je moguće Srbiji" uvede ekonomske sankcije. U opširnom pismu napisanom u januaru 1992. ona je obavestila Miloševića i Blagoja Adžića o ubistvima, prisilnom raseljavanju stanovništva, o mučenjima u zatvorima, o pljački i uništvanju imovine, prisilnoj mobilizaciji za rat u Hrvatskoj. Ona je tom prilikom pozvala bivšeg predsednika Srbije i načelnika Generalštaba jugoslovenske vojske da sprovedu istrage i kazne odgovorne za kršenja ljudskih prava. Džeri Lejber je izjavila da je pokušala da pismo lično uruči Miloševiću i Adžiću, ali da do njih nije mogla da dođe. Umesto toga, objasnila je ona, razgovarala je s predstavnicima Vojske, a u ime Ministarstva inostranih poslova primili su je "Mićunović i izvesni Koštunica". Oba su se, navodno, složila s tvrdnjama Vlade Srbije da Srbija nema veze sa zločinima na teritoriji Hrvatske, a podržali su i stav da jugoslovenska vojska u Hrvatskoj vrši svoju Ustavom propisanu dužnost.

Milošević je podsetio da su Mićunović i Koštunica, u vreme o kom Džeri Lejber govori, bili lideri opozicije u Srbiji i članovi Parlamenta, ali da nisu bili službenici Ministarstva inostranih poslova Srbije, kako je to ona objasnila. Milošević je izjavio da činjenica da svedokinja ne zna ni s kim je razgovarala dovodi u sumnju tačnost ostalih navoda u njenim izveštajima. Milošević je, tokom unakrsnog ispitivanja, rekao da su izveštaji "Helsinki voča" zasnovani na svedočenjima anonimnih sagovornika i da zato ne mogu biti proveravani, a da je ta organizacija doprinela širenju antisrpske propagande, koja je prethodila bombardovanju SRJ. Džeri Lejber je odbacila takve optužbe, tvrdeći da se organizacija trudila da bude objektivna, o čemu svedoči i činjenica da su protestna pisma slana i Franji Tuđmanu u Zagreb. Izveštaji "Helsinki voča", upućivani Miloševiću, uvedeni su u zapisnik kao dokazni materijal Tužilaštva.

U sredu je poslednji dan saslušavanja svedoka Tužilaštva na suđenju Miloševiću u ovoj godini. Prema ranijim najavama, u sudnici bi trebalo da se pojavi Pero Poljanić, bivši gradonačelnik Dubrovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: