Obeštećenje nekadašnjim prinudnim radnicima u Austriji

Izvor: Beta

Utorak, 10.12.2002.

20:16

Default images

Austrijski Zakon fonda za pomirenje predvideo je dobrovoljno obeštećenje nekadašnjim robovima i prinudnim radnicima fašističkog režima na teritoriji današnje Republike Austrije. Kako je saopštila austrijska ambasada u Beogradu, pravo na obeštećenje imaju osobe koje su "od strane fašističkog režima bile prinuđene da rade u oblasti industrije, privrede ili u javnim ustanovama, ili na poljoprivrednim imanjima". Na obeštećenje imaju pravo i osobe koje je fašistički režim prinudio na rad iz političkim razloga, zbog porekla, religije, nacionalnosti, seksualne orijentacije, na osnovu telesne ili duhovne hendikepiranosti, optužbe takozvane asocijalnosti ili u vezi sa medicinskim eksperimentima na teritoriji današnje Austrije. Pravo na isplatu imaju i osobe koje su bile prinuđene na robovski rad "u zatvorskim institucijama sličnim koncentracionim logorima na teritoriji današnje Austrije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da pravo na obeštećenje nemaju "bivši zatvorenici koncentracionog logora Mauthauzen i njegovih sporednih logora, kao i sporednih logora koncentracionog logora Dahau iako su bili na teritoriji današnje Austrije". Te osobe mogu dobiti obeštećenje od nemačkog fonda "Sećanje, odgovornost i budućnost". Deca koja su bila deportovana sa jednim ili oba roditelja i deca koja su rođena za vreme prinudnog rada svoje majke takođe imaju pravo na obeštećenje.

Ukoliko je osoba koja ima pravo na obeštećenje preminula 15. februara 2000. godine ili kasnije, pravo stiču naslednici, prema odgovarajućem nacionalnom pravu. Rok za podnošenje zahteva je 27. septembar 2003. godine. Zahtev se podnosi Austrijskom fondu za pomirenje - Oesterreichischer Versoehnungsfonds, Postfach 44, A-1001 Wien. Telefon fonda je (9943-1)513-60-16, a internet adresa je www.versoehungsfonds.at

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: