Đinđić: Jedva čekam dijalog sa Albancima

Izvor: FoNet

Utorak, 10.12.2002.

18:57

Default images

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić izjavio je u utorak u intervjuu FoNetu da jedva čeka da razgovara sa predstavnicima Albanaca i istera na čistac i međunarodnu zajednicu oko toga da li je politika koja se u Prištini propoveda - politika evropskih standarda ili je neka posebna koja se ne uklapa u trend koji vlada u Evropi. "Da li će Solana, koji je došao da nam kaže da Evropi ne trebaju nove države, a Crna Gora je istorijski postojeća država, to isto da kaže i u Prištini", naglasio je Đinđić. "Mora da se sedne i razgovara, jer je trenutak da se dovrši evropska strategija za naš region", istakao je Đinđić i konstatovao da bi trebalo da se "definiše pozicija Kosova i te elite, koja očigledno govori nekim drugim jezikom, nego što je zvaničan evropski jezik". Đinđić je predvideo da bi dijalog sa liderima kosovskih Albanaca mogao da počne u "januaru-februaru" i zaključio da se nada kompromisu, zbog čega je "relativni optimista".

Đinđić je povodom izjave predsednika SRJ Vojsilava Koštunice da više neće biti isručivanja optuženih Haškom tribunalu, upozorio da bi bilo "strašno neodgovorno", ukoliko je ona proizvod želje da se pridobiju glasovi birača. "Međunarodna zajednica je kao klima - ne možete da je priznate ili ne, već da se adaptirate. Nema emocija u odnosu na klimu. Sud u Hagu je nepogoda koja nas je zadesila, ali ima itekako sa nama veze. Onaj ko to ignoriše, poziva ljude da izvše simbolično samoubistvo", ocenio je Đinđić. "To nije principijelno, već tehničko pitanje", rekao je Đinđić i predočio da nije moguće ispuniti nacionalne ciljeve i odbaciti saradnju sa Hagom. "Možemo da odustanemo od tog cilja, u tom slučaju ja ću da se povučem, ali neću da varam narod i kažem moguće je i jedno i drugo. Oni koji varaju narod ne mogu biti moji partneri. Ne mogu i jare i pare. Onaj ko to kaže je prevarant. Ja ne želim da budem prevarant. Hoću da Srbija bude privlačna i velika po svom imidžu i snazi".

Priče o lažiranju predsedničkih izbora predstavljaju klevetanje države, izjavio je u utorak u intervjuu FoNetu predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjić i upozorio da se na taj način država omalovažava i diskredituje u pokušajima da se izbori za svoj imidž u svetu. Odbacujući optužbe da je Vlada kriva za probleme sa biračkim spiskovima, Đinđić je podsetio da su oni u nadležnosti opština, u kojima su skoro svi sekretari iz Demokratske stranke Srbije, koji su imali, kako je reklao, tri meseca da to urede u skladu sa zakonom. "Tražiti od mene da obezbedim većinu za nekog kandidata koji nije želeo sa mnom da razgovara uopšte na tu temu, da proverim biračke spiskove za njega, da bi on na kraju bio zadovoljan, pa tog obrtanja uloga nema ni u Andersenovim bajkama", ocenio je Đinđić.

"Ne mislimo da je i jedan od ta tri kandidata bio jako dobar da bi mi, sami po sebi, agitovali za njega", dodao je Đinđić i napomenuo da se "moralo uraditi nešto vrlo aktivno da bi izbori uspeli". "Mislili smo", nastavio je Đinđić, "da će Koštunica pristati na neku takvu vrstu razgovora u DOS oko podrške, ali pošto je arogantno odbio našu ponudu, mi smo mislili da on zna da će pobediti i bez nas".

"Izbori nisu subjekt, ne možemo da podržimo izbore, već kandidata. Ako oni nisu dovoljno atraktivni, mogu i patrijarh, OEBS, Evropska unija i Gospod Bog da kažu da bi izbori trebalo da uspeju, ali su oni vezani za kandidata", ukazao je Đinđić i objasnio: "Nema glasanja za izbore. Glavno pitanje je da li u Srbiji postoji kandidat koji može da dobije dovoljnu većinu glasova, koji je u stanju da pridobije svoje prirodne saveznike? Ako nije, to je njegova greška".

"Da je taj položaj predsednika važan, niko ne bi smeo da preuzme rizik da na to mesto dodje neko pogrešan, onda bi se svi angažovali", ocenio je Djindjić i konstatovao da, u konkretnom slučaju, nije bilo ni jednog kandidata "koji bi nemotivisane stranke motivisao da ga podrže".

Prema rečima Djindjića, dva su izlaza iz sadašnje situacije - prva je da se nadležnosti predsednika i njegov izbor dovedu u sklad, što znači ili da on ima veće nadležnosti, pa niko ne bi mogao sebi da priušti luksuz da ostane po strani ili da bude izabran u parlamentu. "Druga mogućnost je, koja je sve manje moguća, da kandidat shvati da su izbori pridobijanje podrške, a ne izbor za mis - da prošeta svoje obline negde po pisti i da svi padnu nesvest. Izbori su teški pregovori", rekao je Đinđić i predvideo da je "veća mogućnost da predsednika biramo u parlamentu, kao u većini evropskih sistema".

Postoji, nezavisno od svega, jaka želja za obaranje Vlade, nastavio je Đinđić i pretpostavio da bi Vojislav Koštunica, i u slučaju da je pobedio na izborima, rekao da je dobio mandat za rušenje Vlade. "Pa 'ajde da se prebrojimo", poručio je Đinđić i obrazložio: "Kao što nisu sposobni da pridobiju većinu za svog predsednika na izborima, tako sumnjam da su sposobni za većinu za rušenje Vlade". "Ali evo, moj poziv je: neka postave pitanje poverenja Vladi i odmah će biti na dnevnom redu i u roku od dva dana ćemo glasati, pa da se tu prebrojimo". "Ne kažem da sam siguran u većinsku podršku Vladi, ali sam spreman da je stavim na proveru, jer bi izbegavanje provere vodilo u pararalizu i dekadenciju", rekao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: