"Ko ne ide u crkvu, neka ide kod doktora"

Izvor: B92

Petak, 06.12.2002.

13:55

Default images

Opštinske vlasti na beogradskoj Paliluli poklonile su đacima za srećan polazak u školu “Zavičajni bukvar” Moše Odalovića. Slovo C je na primer, objašnjeno kroz pojam crkva, gde se kaže da je to “najvažnija čovekova kuća". "Ko ide u crkvu imaće Boga za pomoćnika sebi. Ko ne ide u crkvu, neka ide kod doktora, možda mu roditelji nisu zdravi”. Pojava tog bukvara u osnovnim školama izazvala je reakcije nekih roditelja i pedagoga koji se pitaju da li je knjigu odobrilo nadležno ministarstvo i da li su je predstavnici Palilule pročitali pre nego što su je poklonili prvacima. Mošo Odalović kaže da nije desničar, zamenik ministra prosvete Želimir Popov upozorava da je odgovornost na učiteljima, a roditelji ne znaju kako deci da objasne vezu lekara i crkve. "Ja sam u šoku, ne mogu da verujem da je takav materijal dospeo u ruke sedmogodišnjeg deteta. Ja kao odrasla osoba ne shvatam na šta se ovde aludira. Moguće je bilo kakav tekst koji  je amoralan predstaviti deci, bez ikakave kontrole", kaže jedan roditelj.

Predsednik opštine Palilula Milan Marković kaže da "misli da nije pročitao ceo bukvar, ali da su ga čitali drugi koji su se time bavili". Autor Bukvara Mošo Odalović kaže da "Bukvarom ne vređa nikoga". "U Bukvaru su i Vlade Divac i na primer njiva kao zavičaj, a jedino je sporna, bože me oprosti, crkva".

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov je rekao da je Ministarstvo obrazovanja dalo spisak knjiga i pomoćnog materijala koji može biti korišćen u osnovnoj školi. "Odgovornost je i na direktoru škole i na nastavnicima, to jest učitelju, koji su morali da pregledaju materijal i da vide da li ima vaspitno-obrazovnu vrednost", kaže Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: