Vrhovno islamsko telo odbacilo fatvu protiv novinarke

Izvor: SRNA

Četvrtak, 28.11.2002.

21:44

Default images

Vrhovno islamsko telo Nigerije saopštilo je u četvrtak da muslimani ne treba da se obaziru na fatvu koju je izdala jedna severna nigerijska država, pozivajući na ubistvo novinarke čiji je članak o izboru za mis sveta izazvao krvave nerede u toj zemlji. Saopštenje Džama'atu nasril islama izdato je u trenutku kada se predsednik Nigerije Olusegun Obasandžo u gradu Kaduni sastao sa predstavnicima hrišćanske zajednice, koji tvrde da su većina od preko 200 ubijenih u višednevnim sukobima - hrišćani.

Konzervativna muslimanska država Zamfara izdala je fatvu protiv Isiome Danijel, mlade novinarke čiji je članak o izboru za mis sveta razljutio muslimane u Nigeriji. Ljutiti muslimanski mladići demolirali su dopisništvo njenog lista "Dis dej" u Kaduni 20. novembra, započevši time talas nasilja. "Vlada države Zamfare nema nadležnost da izdaje fatve i fatvu koju je ona izdala treba ignorisati", piše u saopštenju vrhovnog islamskog tela Nigerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: