Štrbac: Presuda za Loru očekivana

Izvor: Beta

Subota, 23.11.2002.

18:26

Default images

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je u subotu da je oslobađajuća presuda suda u Splitu za osmoricu bivših hrvatskih policajaca, optuženih za zločine nad Srbima u zatvoru Lora, očekivana. "Za nas koji smo pratili suđenje, učestvovali u pripremi dokumentacije, presuda nije iznenađenje jer je sve počelo kao farsa pa se tako i završilo", rekao je Štrbac agenciji Beta.

Štrbac je ocenio da je Slavko Lozina, predsedavajući na suđenju optuženima za zločine u Lori, bio pristrasan i podsetio da su predsednik Vrhovnog suda Hrvatske i ministarska pravde te zemlje ranije tražili "njegovu odgovornost jer su predvideli da će doneti više štete nego koristi Hrvatskoj u međunarodnom pravu".

Predlog hrvatske ministarke pravde Ingrid Antičević-Marinović Državnom službenom veću da odmah suspenduje sudiju Lozinu i pokrene postupak za njegovo razrešenje, odbijen je 14. novembra, sa obrazloženjem da će to uslediti kad se završi postupak "Lora", kazao je Štrbac. Ukazujući da su tokom tog sudskog procesa počinjene mnoge materijalne greške, Štrbac je kazao da su one mogle biti samo "namerne".

Lozina je, prema rečima Štrpca, odbio zahteve da se saslušaju svedoci iz Jugoslavije, kao i mnogi drugi koji su bili u Lori, a sada su u Republici Srpskoj. "Zna se da su svedoci zastrašivani i da su svi koji su se pojavili pred sudom ili bili pod nekakvom amnezijom, ili su govorili o zatvoru Lora u superlativima", dodao je Štrbac. Direktor "Veritasa" je podsetio da je prilikom prvih pretresa sudija Lozina "dozvoljavao optuženima da se ponašaju kako žele i u sudnicu puštao samo njihove prijatelje". "Sećamo se, takođe, da je Lozina sedeo u počasnim klupama sa suprugama optuženih" na jednom koncertu, dodao je Štrbac.

Štrbac je naveo da je oslobađajuća presuda optuženih za zločine u Lori "samo jedna u nizu" i izrazio nadu da će "u nekoj drugoj fazi doći do objektivnih suđenja i da će se Hrvati objektivnije suočiti sa svojom prošlošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: