Skup o položaju Albanaca na jugu Srbije

Izvor: Beta

Petak, 22.11.2002.

15:39

Default images
Jugoslovenski ministar za etničke i nacionalne zajednice Rasim Ljajić rekao je u petak da se situacija na jugu Srbije poboljšala, ali da i dalje postoji "veliko nepoverenje između Albanaca i Srba". Ljajić je na okruglom stolu o položaju Albanaca na jugu Srbije u Bujanovačkoj Banji kazao da istraživanja njegovog Ministarstva ukazuju da najveći stepen etničke netolerancije postoji u Bujanovcu. Dodao je da mu je predsednik Skupštine opštine Bujanovac Nagip Arifi tražio da i manjine dobiju pravo na korišćenje nacionalnih i verskih simbola. Prema rečima ministra, u vezi sa tim zahtevom zatrazeno je i mišljenje visokog komesara za manjine u Hagu čiji je stav bio da "država ima pravo da limitira simbole, odnosno njihovo isticanje na javnim mestima".

Predsednik Odbora za ljudska prava u Bujanovcu Šaip Kamberi naveo je da su Albanci u teškom položaju i da "prvi put u istoriji nemaju predstavnike u parlamentu Srbije". Kamberi je kazao da se mora učiniti više kako bi mnogobrojni nezaposleni Albanci dobili posao, kao i da se broj zaposlenih mora uskladiti sa nacionalnom strukturom. "Ne smemo zaboraviti represivnu prošlost da se ne bi ponovila", rekao je Kamberi.

Predsednik nevladine organizacije Kosovsko udruženje za međuetničku saradnju i bivši komunistički funkcioner Azem Vlasi rekao je da ga raduje što je vlast u Srbiji počela otvoreno da razgovara sa Albancima o njihovom položaju i stabilizaciji međuetničkih odnosa. "Ovde su odnosi prilično zamršeni, ali ukoliko se Albancima omogući da nesmetano ostvaruju svoja prava to će se odraziti i na celokupno funkcionisanje države", rekao je Vlasi. Predstavnik Fonda za humanitarno pravo Goran Miletić podneo je izveštaj te organizacije o položaju Albanaca na jugu Srbije. U izveštaju je prezentovan materijal koji obuhvata period od 1999. godine i govori o teškim povredama ljudskih prava. Pojedini delovi izveštaja govore o, kako se navodi, represiji i torturi vojske i policije prema Albancima u vreme sukoba na jugu Srbije i tokom bombardovanja SRJ. Na izveštaj Fonda primedbe su imali Rasim Ljajić. On je kazao da se dve trećine izveštaja odnose na ranije događaje, a da su delovi koji se odnose na rad Koordinacionog centra "nepotpuni i u nekim delovima netačni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: