Konferencija o zaštiti ugroženih vrsta

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2002.

10:34

Default images
Dvanaesta konferencija Ujedinjenih nacija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama biljaka i divljih životinja počela je u nedelju u Čileu rad pozivom vladama i privatnim donatorima da ulože više sredstava za njihovu zaštitu i očuvanje. Delegati iz 160 zemalja okupili su se u glavnom gradu Čilea da bi razmotrili načine za zaustavljanje trgovine ugroženim vrstama biljaka i životinja. Među njima se nalaze i šume, slonovi, kitovi, kornjače i ribe. Generalni sekretar CITES Vilem Vejnstekers rekao je u pozdravnom govoru da bi nedostatak sredstava mogao primorati tu organizaciju da obustavi pomaganje zemalja u razvoju da "očuvaju svoje biljne i životinjske vrste". "Ako globalna zajednica razvijenog sveta želi biljke i životinje, onda mora da podeli troškove", rekao je Vejnstekers. On je takodje pozvao zemlje celog sveta da posvete veću pažnju očuvanju šuma i riba. Uoči konferencije, koja će trajati 12 dana, 22 afričke zemlje usvojile su rezoluciju kojom se Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Namibiji i Zimbabveu dozvoljava izvoz slonovače u obimu koji ne prelazi 70 tona. Kenija i Indija, koje takođe imaju zalihe slonovače, nisu se pridružile rezoluciji, a SAD su izrazile protivljenje. Da bi postala pravosnažna, rezoluciju mora potvrditi konferencija CITES. Afričkim predlogom za izvoz slonovače predviđaju se ograničenja, dok se u saopštenju delegacije SAD izražava zabrinutost zbog "potencijalnih efekata" pomenute rezolucije "na populaciju slonova". Najveći svetski uvoznik slonovače je Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: