Grupa književnika uputila pismo upozorenja javnosti

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2002.

19:22

Default images

Grupa od devet intelektualaca uputila je javnosti Srbije apel u kojem poziva na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu. U pismu se kaže da posle petooktobarskih promena umesto očekivanog raskida sa zabludama koje su Srbiju dovele do ekonomskog kraha i moralnog rasula, sve je prisutnije ponovno oživljavanje radikalnog nacionalizma i novog populizma koji se prepoznaje po matrici naglašeno političko-ideološkog tipa, kao poznati kliše jednako komunistički koliko i nacionalistički o “svetloj budućnosti” i “sjajnoj prošlosti”. Čini se da Srbija puževskim hodom ide u budućnost, uporno zagledana i utonula u prošlost. Na političkoj sceni izgubile su se razlike između komunističke levice i nacističke desnice. Da ovo nisu samo slučajne i prolazne pojave, vidi se i po forsiranju škole istorijskog i istoriografskog revizionizma koja ne prihvata naučno potvrđene činjenice, recimo, o Drugom svetskom ratu. Konzervativna misao organicističkog pravca nameće se kao jedina, nedodirljiva “nacionalna misao”. Kolaboracionisti i saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu dobijaju svoje ulice i nezasluženo pozitivno mišljenje u udžbenicima istorije.
Sprega struktura moći od SANU-a do Generalštaba i Crkve, uz učešće partijskih moćnika, stvara atmosferu u kojoj se javnost nakon četiri izgubljena rata zaredom pod Miloševićem, u ime resantimana usmerava ka novom jednoumlju koje se od onog komunističkog razlikuje po promenjenim predznacima a može biti opakije od njega. Ovo novo jednoumlje obeleženo je totalitarnom i nedemokratskon ideologijom Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i trijumfom “filozofije palanke”  Nikolaja Velimirovića.
Pozivamo intelektualnu javnost i intelektualnu elitu Srbije na suprotstavljanje populizmu i ekstremističkom nacionalizmu koji su nespojivi sa opredeljivanjem za tolerantno i prosperitetno društvo. Još nisu, verujemo, istrošene energije nade nakupljene u deceniji  otpora Miloševićevoj tiraniji. Ne sme biti dvoumljenja u biranju puta između modernizacije i zaostajanja, između nacizma i demokratije, palanke i Evrope. Nije bilo dovoljno ukloniti Miloševića sa vlasti da se čitav sistem promeni. Upozoravamo našu javnost da je preduslov svih promena, političkih, ekonomskih i kulturnih, promena  kulturnog modela koji je proizveo ne samo političare njegovog tipa nego i način mišljenja odgovoran za velike katastrofe što su nas poslednjih godina zadesile.
Još jednom, po ko zna koji put u svojoj novijoj istoriji, Srbija se nalazi na sudbonosnoj prekretnici, kaže se na kraju pisma koje su potpisali Dragan Velikić, Vladimir Arsenijević, Filip David, Predrag Čudić, Bogdan Bogdanović, Radmila Lazić, Laslo Vegel, Miloš Đorđević i Mirko Đordjević.

Ovim povodom Mirko Đorđević za Radio B92 kaže: "Ima još mnogo zainteresovanih koji su osetili da je došlo vreme da se srpskoj kulturnoj javnosti ukaže na neke probleme u društvu. Ništa nikom nije nametano, niko nije osuđen, niko nije prozvan u lošem smislu reči, ali se otvoreno i jasno ukazalo na probleme za koje ne verujem da neko može reći da nisu pravi, svi smo čekali oktobarske promene, i dočekali smo ih, ali po dubini i po širini te promene nisu nastupile i društvo je suočeno, u prvom redu, sa nemanjem ili pomanjkanjem hrabrosti da se suoči sa neposrednom, bliskom, pa i daljnjom prošlošću, da se suoči sa zločinima na širokom balkanskom prostoru, kojima smo, u to sumnje nema više, zaprepastili svet", kaže Mirko Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: