Markovic poceo svedocenje na sudjenju Milosevicu

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2002.

09:13

Default images

Radomir Markovic, bivsi nacelnik Drzavne bezbednosti, pojavio se u sredu pred Haskim tribunalom kao 102. svedok na sudjenju Slobodanu Milosevicu. Kako javlja specijalni izvestac B92 Ljubica Gojgic, Markovic, koji je u Tribunalu do srede vodjen pod sifrom K34, usao je u sudnicu na isti ulaz kao i Milosevic, buduci da se, od dolaska u Hag proslog petka, nalazi u pritvorskoj jedinici u Seveningenu. Ulazeci u sudnicu, Markovic je klimanjem glave pozdravio bivseg predsednika Jugoslavije. Jedna od njegovih prvih izjava pred sudom bila je da je pred domacim pravosudjem, gde mu se sudi za ucesce u ubistvu 4 clana SPO, lazno optuzen. "Nadam se da ce pravda pobediti," rekao je pogledavsi ponovo u pravcu Milosevica. Tuzilastvo je pocelo ispitivanje Markovica pozivom na dokument zbog kog je pre par nedelja pretrazivana kuca Jovice Stanisica u Beogradu. U tom dokumentu pise da je 24. aprila 1997, odlukom Slobodana Milosevica, tada predsednika Srbije, Drzavna bezbednost, na cijem je celu tada bio Stanisic, stavljena pod kontrolu Milosevica i Vlade Srbije. Markovic je u sudnici ponovio da je u vreme kada je on zamenio Stanisica na mestu sefa DB, u novembru 1998, ta odluka ponistena. O tome ga je usmeno obavestio ministar unutrasnjih poslova Vlajko Stojiljkovic. Svedocenje Markovica bice nastavljeno u cetvrtak.

Kako saznaje B92, u Hag je u sredu stigao predstavnik Savezne vlade koji ce cetvrtak u sudnici Haskog tribunala ucestvovati u raspravi o najavljenom svedocenju Zorana Lilica. Lilic je trazio da ne svedoci pred Tribunalom dok ga Vrhovni savet odbrane i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica oslobode obaveze cuvanja vojne i drzavne tajne. Rasprava o svedocenju Lilica bice zatvorena za javnost, saopsteno je u Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: