Protestno cepanje novina u Cacku

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2002.

18:39

Default images

Pripadnici "Ravnogorskog pokreta slobode" u sredu su na gradskom trgu u Čačku javno cepali primerke listova "Danas" i "Politika" u znak protesta zbog uredjivačke politike tih listova, izveštava novinar radija Ozon iz Čačka, Aleksandar Arsenijević.

Predsednik Okružnog odbora ove organizacije Vladimir Stenjajic kaže da ovaj čin predstavlja protest protiv antisprske uredjivačke politike ovih listova: "U prvom redu su usmerili njihovu oštricu protiv vladike Nikolaja i protiv Ravnogorskog pokreta generala Mihajlovica i stalno provejava srpski zločin". Pored negativnog pisanja o vladiki Nikolaju i generalu Mihajlovicu, Stegnjajic optužuje "Danas" i "Politiku" optužuje i za nanošenje štete Čačku, u tekstovima u kojima se negativno govori o predsedniku čačanske opštine Velimiru Iliću: "Vrlo ružno se govori i o našem gradonačelniku Velimiru Iliću, koji je kakav je, takav je, ali on je izabran nekom voljom gradjana Čačka"

Predsednik Opštinskog odbora SPO Milan Lazovic ponašanje čačanskih ravnogoraca uporedjuje sa slikom o ravnogorcima koje je stvarao Veljko Bulajic u svojim filmovima, a stavljanje u zaštitu Velimira Ilića kao političko svrstavanje Ravnogorskog pokreta: "Zaista je krajnje neshvatljivo da se pod imenom Ravnogorskog pokreta pravi jedan takav čin. Pravi Ravnogorski pokret, izvorni, jeste upravo protiv tih i takvih koji vode takav način političke borbe i borio. To više priliči četnicima Veljka Bulajica. Takvi pravi ravnogorci nisu bili", kaže Lazović.

Ravnogorci su u podne u sredu na trgu u znaku petokrake poredjali po pet primeraka današnjeg izdanja listova "Danas" i "Politika", a nakon 15 minuta su ih pocepali. Akcija je sprovedena u okviru današnjeg pomena vodji Ravnogorskog pokreta iz Drugog svetskog rata Draži Mihajloviću koji je ubijen na današnji dan pre 56 godina. Pomen je bio održan u čačanskoj crkvi.

Predsednik Okružnog odbora "Ravnogorskog pokreta slobode" Vladimir Stegnjajić rekao je novinarima da današnja akcija predstavlja "prvi protest zbog uredjivačke politike tih dnevnih listova zato što "pišu jednostrano", što su se "okomili na sve što je srpsko".

"Mi smo za slobodu informisanja i slobodu javne reči i slobodu uredjivačke politike, ali ove novine pišu jezikom mržnje protiv svega što je srpsko, ne dozvoljavaju da se čuje druga strana, a većinu tekstova potpisuju novinari iz bivše Brozove škole," rekao je Stegnjajić. On je ocenio da ti dnevni listovi objavljuju "neistine" o vladici Nikolaju Velimiroviću, Draži Mihajloviću, Ravnogorskom pokretu, kao i "tekstove protiv" gradonačelnika Čačka Velimira Ilića koji su, prema njegovim rečima "i atak na gradjane Čačka čijom voljom je on izabran". Stegnjajić je pozvao gradjane da ne čitaju te novine. On je istakao da Ravnogorski pokret nije najavio "paljenje", već "uništavanje" novina i naglasio da se "oni ne bave paljenjem novina jer se zna ko je to radio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: