HASKO TUZILASTVO BEZ KOMENTARA NA PRETRES STANISICEVOG STANA

Izvor: B92

Subota, 15.06.2002.

19:00

Default images
U Tuzilastvu Haskog tribunala nisu zeleli da komentarisu informacije o pretresu kuce Jovice Stanisica, a nije bilo ni reakcija na vest da on vec tri meseca kontaktira sa istraziteljima Tuzilastva. U Tuzilastvu podsecaju da je istrazni postupak tajna i da se njegovi detalji ne mogu iznositi u javnost. To, medjutim, ne znaci da su aktivnosti istrazitelja nepoznanica i za jugoslovenske drzavne ograne, saopsteno je u Hagu. Potrparol Tuzilastva Florans Artman ponovila je u izjavi za B92 da Tuzilastvo koristi svaku priliku da dodje do informacija od koristi za istragu, podsecajuci da je vlastima u Beogradu upucen veoma precizan zahtev za pristup odredjenoj dokumentaciji iz drzavnih arhiva.

Inace, ime Jovice Stanisica pominjano je u nekoliko navrata tokom sudjenja Slobodanu Milosevicu. Prvi put vec tokom uvodne reci Tuzilastva. Stanisicevo ime nalazi se i na sirem spisku srpskih jugoslovenskih zvanicnika koji su ucestvovali u "udruzivanju radi zlocinackog poduhvata" kako stoji u optuznici protiv Milosevica, Milutinovica, Ojdanica i Sainovica.

U dokumentaciji Tuzilastva Stanisic se posebno pominje u delu optuznice koji se odnosi na Bosnu i Hrvatsku. Kaze se da je od marta 1991. do oktobra 1998. godine Stanisic, sef Resora drzavne bezbednosti, bio najblizi saradnik Milosevica i da je umesto ministru policije odgovarao direktno Milosevicu. O tome, navodno, postoji i dokument overen predsednickim pecatom.

Za Stanisica se, dalje tvrdi, da je bio Milosevicev licni izaslanik u kontaktima sa liderima Srba iz Bosne i Hrvatske, kao i da je uz pomoc Frenkija Simatovica i kapetana Dragana pomogao stvaranje oruzanih snaga Srba u Hrvatskoj i Bosni. U dokumentima Tuzilastva navodi se da je 1997.

godine Stanisic rekao Milosevicu: "Sve sto smo do sada uradili, uradili smo pod vasom kontrolom i uz vasu dozvolu".

Ime Jovice Stanisica poslednji put je u sudnici Haskog tribunala pomenuo zasticeni svedok K6, kosovski Albanac pripadnik DB-a na Kosovu. On je izjavio da je lanac obavestavanja o operacijama na Kosovu do 1998.

godine upravo preko Stanisica isao direktno do Milosevica. Zanimljivo je da se kao poznavalac prirode veze izmedju Stanisica i Milosevica pominje i zasticeni svedok K33, koji bi, kako je najavio tuzilac Dzefri Najs, uskoro i sam trebalo da svedoci protiv bivseg jugoslovenskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: