IVOSEVIC: IZVRSNA VLAST SE MESA U SUDSKU VLAST

Izvor: B92

Subota, 15.06.2002.

19:00

Default images
Sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivosevic optuzio je republicke vlasti za "nadmenost" i "potcenjivacki" odnos prema sudovima i istakao da sudovi ne pristaju "na saradnju po nalozima". "Nadmenost, povrsnost i nenadleznost zahteva Vlade Srbije predocena predsednicima okruznih sudova u Srbiji pokazuje da izvrsna vlast ne namerava da promeni svoj odnos prema sudovima, iako su sudovi po Ustavu nezavisni od izvrsne vlasti", rekao je Ivosevic. On je dodao da sudovi "nisu protiv dobronamerne saradnje sa ostalim granama vlasti, ali ne pristaju na saradnju po nalozima". Ivosevic je istakao da zamera Vladi sto jos nije konstituisan Ustavni sud Srbije, sto sudije nisu pitane prilikom donosenja seta zakona o pravosudju i sto se neki ljudi iz vlasti "potcenjivacki" odnose prema sudovima. "Sef Poslanickog kluba DOS je pre izvesnog vremena prkosno izjavio da se nece odazvati sudu da svedoci, a jedan od potpredsednika Skupstine Srbije je nedavno prokomentarisao da je odluka Vrhovnog suda u predmetu 'Socijaldemokratija' karikaturalna", podsetio je Ivosevic. On je dodao da sudstvo nosi breme proslosti zbog 20 odsto sudija koje su cinile mahinacije. "Ta manjina je prekrajanjem izborne volje, politickim sudjenjima, montiranim procesima i drugim grubim povredama sloboda i prava gradjana kompromitovala citavo sudstvo", zakljucio je Ivosevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: