COVIC IZLOZIO PLAN POVRATKA RASELJENIH LICA NA KOSMET

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic izlozio je u utorak plan povratka interno raseljenih lica u pokrajinu i negirao price da se vlasti u Srbiji zalazu za podelu Kosova, iscrtavanje novih granica i kantonizaciju. "Kada smo i pominjali entitete, mi nikada nismo rekli da oni znace podelu Kosova, nego jedinstvenu pokrajinu sa entitetskom organizacijom", rekao je Covic. Da bi ilustrovao ovakvo opredeljenje republickih vlasti, on je prikazao mapu na kojoj se vidi da je planiran povratak Srba i u severni, i u centralni i u juzni deo Kosova, sto, kako je rekao, najbolje demantuje price o planu za podelu pokrajine. Predstavljajuci osnovne principe povratka interno raseljenih Srba na Kosovo, Covic je rekao da su Koordinacioni centar i UNMIK dosli do zajednickog zakljucka da dosadasnju situaciju postojanja enklava treba prevazici stvaranjem grupacija naselja. "Vazno je izbeci jos jednu zamku. Mnogi kazu – neka se Srbi vrate i kada se vracaju, kazu – neka se Srbi vrate samo u sela. To nije multietnicko Kosovo i Metohija, multietnicko Kosovo i Metohija mora da bude takvo da se Srbi vrate i u gradove. Pre izlaska Srba na izbore, kod medjunarodnih subjekata, pre svega mislim na UNMIK, postojala je strasna energija da se Srbi i ostali nealbanci vrate. Kako su se izbori zavrsili, tako su poceli da koce.

Dogovorili smo se da se 21. januara odrzi donatorska konferencija u aprilu mesecu u vezi sa povratkom. Donatorska konferencija je odlozena.

Stalno se prica – sta ce reci Albanci. Da smo pricali 'sta ce reci Srbi', ne bi vratili ni 800.000 Albanaca kada je bivsi rezim prema njima primenio elemente etnickog ciscenja", kaze Covic.

Covic je rekao i da je, zajedno s ministrima Djelicem i Vlahovicem, razgovarao s predstavnicima UNMIK-a o konceptu privatizacije na Kosovu, ali da jos nije postignut dogovor, jer predstavnici medjunarodne zajednice insistiraju na ubrzanom bankrotstvu i likvidaciji, a onda i promeni vlasnistva kroz kosovsku agenciju za privatizaciju.

Potpredsednik republicke vlade objasnio je da ce u narednih 30 dana ministarstva za privatizaciju i finansije napraviti svoje predloge koji ce omoguciti povezivanje procesa privatizacije na Kosovu s procesom koji je vec poceo u Srbiji. Vlada Srbije nije protiv privatizacije, ali u tom procesu moraju da se namire poverioci, rekao je Covic. "Mi dugujemo na ime Kosova milijardu i 300 miliona dolara, potom samo u periodu od 1965-1980. godine Republika Srbija je u privredu ulozila 17 milijardi dolara. Moraju se izvesti racuni i na taj nacin napraviti pristup. Ja bih voleo kada bi nama dozvolili takvu privatizaciju, mislim na Svetsku banku i MMF, jer se u ovoj privatizaciji, kako je to UNMIK predlozio, mada ima dobrih delova, uopste ne vodi racuna o poveriocima. Ne moze da se to presece kao na panju", izjavio je Covic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: