DJUKANOVIC ZAVRSAVA POSETU VASINGTONU

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic razgovarao je u ponedeljak u Vasingtonu sa americkim drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom, dok ga u utorak ocekuju razgovori sa predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda i direktorom Svetske banke Dzejmsom Volfensonom. Portparol Stejt depratmenta Ricard Baucer izjavio je da je drzavni sekretar izrazio americku podrsku primeni Sporazuma o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore. Prema Bauceru, Pauel je Djukanovicu preneo da Sjedinjene Drzave smatraju da ce "taj sporazum pomoci Crnoj Gori i Srbiji da na najbolji nacin realizuju svoje aspiracije za potpunu integraciju u Evropu, kao i da ce doprineti stabilizaciji regiona".

Djukanovic je ocenio da su razgovori sa Kolinom Pauelom i predstavnicima administracije bili odlicni. Tokom razgovora razmoterene su "implikacije i perspektive" sporazuma o redefinisanju odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, rekao je Djukanovic. "Ocenili smo da Sporazum predstavlja dobar okvir za dinamiziranje ekonomkih i demokratskih reformi, za evropeizaciju i Crne Gore i Srbije i za jedan vazan doprinos stabilnosti regiona. Obavestio sam Paula da cemo mi biti iskreno posveceni implementaciji tog Sporazuma u naredne tri godine, bez obzira sto jasno naziremo komplikovanost procesa implementacije zbog netipicnosti drzavne zajednice koja je izgradjena izmedju Srbije i Crne Gore. Posebno naglasavam komplikovanost tog procesa u postupku asocije i stabilizacije jedne takve zajednice sa EU", rekao je on. Crnogorski predsednik je naglasio da je iskoristio priliku da zahvali drzavnom sekretaru Pauelu "na kontinuiranoj finansijskoj, politickoj i svakoj drugoj podrsci".

Najavljujuci razgovore sa predstavnicima dve vodece svetske finansijske institucije - Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, Djukanovic je precizirao da zeli da otvori dijalog o posledicama koje ce imati implemetacijama sporazuma u saradnji sa o medjunarodnim finansijskim organizacijama. "Ovaj sporazum podrazumeva ukidanje odredjenih institucija koje su u ovom dosadasnjem preiodu funkcionisale, pre svega centralne banke Jugoslavije, zatim Savezne uprave carina, itd, i prenosenje tih insititucija na nivo republike Srbije, da bi se Srbija dovela u istu ravan institucionalne zaokruzenosti u kojoj se vec nekoliko godina nalazi Crna Gora. Mislim da to otvara neka pitanja buduce institucionalne saradnje Crne Gore i Srbije sa MMF-om i Svetskom bankom. Mislim da se sada otvara prostor za direktnu komunikaciju Crne Gore i Srbije sa medjunarodnim finansijskim institucijama, a to dalje otvara i sire mogucnosti za obezbedjivanje novih fondova kreditne podrske Crnoj Gori i Srbiji u postupku implementacije Sporazuma i asocijacije i stabilizacije sa EU", zakljucio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: