OBNOVLJEN MOST IZMEDJU ILOKA I BACKE PALANKE

Izvor:

Preko mosta na Dunavu kod Backe Palanke od utorka prelaze kamioni i autobusi sto nije bilo dozvoljeno od 1999. godine kada je most ostecen tokom bombardovanja, javlja dopisnik radija B92 Dragan Gmizic. Most na granici Hrvatske i Jugoslavije, dugacak 825 metara, bio je vise puta meta aviona NATO, i preko njega sve do danas nije mogao da se odvija teretni i autobuski saobracaj. Predstavnici pokrajnske, ali i vlasti Republike Hrvatske, ocekuju da ce se uspostavljanjem transportnog saobracaja preko ovog mosta poboljsati i privredna saradnja dve zemlje.

Most je, uz prisustvo zvanicnika Hrvatske i predstavnika Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i vukovarsko-sremske zupanije, opstina Backa Palanka i Ilok, otvorio hrvatski ministar pomorstva, saobracaja i veza Mario Kovacc koji je za B92 izrazio ocekivanje da ce se ekonomska saradnja izmedju ove dve zemlje poboljsati. "Na poboljsanju ekonomske saradnje radi se vec dugo vremena i mi se nadamo da bi ta saradnja za vrlo kratko vreme, mogla biti na mnogo boljem nivou nego sada", rekao je Kovac.

Predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak takodje je rekao da obnova mostova neophodan preduslov za potpunu normalizaciju odnosa izmedju SR Jugoslavije i Hrvatske. "Sa Hrvatskom, za razliku od ostalih suseda, mi imamo specificnije odnose zbog rata tokom 90-tih, a posebno zbog ucestvovanja Novosadskog korpusa na vukovarskom ratistu. Medjutim, ako zelimo da se odnosi normalizuju izmedju nas ne sme biti tabu tema", rekao je Canak. Nakon otvaranja mosta, tacno u podne preko njega je presao i prvi autobus koji je prevozio mestane sela Nestin i Vizic, iz opstine Backa Palanka. Mestani ovih sela, koji do maticne opstine dolaze autobusom preko teritorije Hrvatske, u poslednje tri godine morali su most da prelaze pesice.

MORBIDNO KLADJENJE U IZRAELU

Policija je pokrenula istragu o jednom izraelskom kockarskom lancu osumnjicenom za morbidno kladjenje - ko ce biti meta sledeceg samoubilackog bombaskog napada.

subota 15.06. 19:00 Komentara: 0

IZRAELSKA VOJSKA USLA U DZENIN

Izraelske vojne snage u subotu ujutro su ponovo usle u grad Dzein na Zapadnoj obali, uvele policijski cas i posle u potragu za osumnjicenim palestinskim ekstremistima,

subota 15.06. 19:00 Komentara: 0

USKORO CRNOGORSKI DOS?

Crnogorske opozicione stranke, parlamentarne i vanparlamentarne, spremaju se da formiraju koaliciju po ugledu na DOS u cilju svrgavanja sa vlasti Demokratske partije

subota 15.06. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 4036 idi na stranu