SRBIN POVRATNIK U HRVATSKU PRETUCEN DO SMRTI

Izvor: B92

Subota, 16.02.2002.

19:00

Default images
Sest i po godina od zavrsetka rata u Hrvatskoj, u toj drzavi i dalje stradaju srpske izbeglice koje se odlucuju na povratak svojim kucama. Sezdeset sedmogodisnji povratnik Jovan Bota podlegao je povredama, nakon sto je pretucen u srpskom selu Perusic, kod Benkovca.

Kako za Radio B92 kaze direktor Dokumentaciono – informacionog centra "Veritas", Savo Strbac, Botu je, dok je isao prema Benkovcu, docekala grupa od pet, sest mladica. "Kako kaze nas izvor, najpre su ga oborili nekim motorom, a kada je pao na cestu, nastavili su da ga gadjaju kamenjem, zapravo su ga kamenovali. Zadobio je napuknuce slezine i slomljena su mu dva rebra. Opet, nas izvor kaze da je bio prebacen u bolnicu u Biogradu na moru, da je tu slikan, ali da je vracen na kucnu negu. Vec u sredu je podlegao povredama, sahranjen je u porodicnoj grobnici u Benkovcu", kaze Strbac.

On dodaje da je Bota, od povratka iz izbeglistva, u vise navrata imao problema, sto je on uredno prijavljivao hrvatskoj policiji u Benkovcu i predstavnicima medjunarodnih organizacija. Ovaj zlocin Savo Strbac tumaci kao rezultat izuzetno blagih kazni koje su hrvatski sudovi izrekli za nekoliko grupa Hrvata kojima je sudjeno zbog ubistva Srba u akciji Oluja ili posle nje, kao i nekih oslobadjajucih presuda. "Jesenas su u Hrvatskoj bombasticno najavljena sudjenja za zlocine nad Srbima, pa je tako bila bombasticno uhapsena grupa Bjelovarska, pa Viroviticka, pa Sibenska, Lora... Medjutim, u poslednje vreme sve se to pomalo pretvorilo u jednu farsu i manje – vise su oslobodjene sve te grupe osim grupe Lora. I, cim su oslobodjeni ti ljudi, ponovo su se neki klinci osilili i ponovo poceli da se na najgori moguci nacin odnose prema svojim komsijama Srbima. Upravo vidim vezu ovog teskog zlocina, gde je smrtno stradao jedan covek sa farsicnim sudkim postupcima hrvatskog pravosudja protiv ljudi hrvatske nacionalnosti za zlocine ucinjene prema Srbima u ranijim godinama«, zakljucuje Strbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: