"SRBI TREBA DA IZADJU NA IZBORE NA KOSOVU"

Izvor: B92

Subota, 03.11.2001.

18:00

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica pozvao je kosovske Srbe da izadju na pokrajinske parlamentarne izbore 17.

novembra. Po zavrsetku jednoiposatne zajednicke sednice Savezne i republicke vlade, Kostunica je rekao je da sporazum sa UNMIK, kojim se regulisu odnosi i polozaj Srba sa Kosova, nije potpisan, iako su u petak pregovori jugoslovenske delegacije s predstavnicima UNMIK trajali gotovo 10 sati. Kostunica je dodao da je razgovarao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, s kojim je dogovoreno da se razgovori nastave. "Sa zaljenjem mogu reci da u ovom sporazumu nema dovoljno garancija, ali korak napred je napravljen. Kao da medjunarodna zajednica nije svesna da je korak koji je ucinjen trebalo da bude veci s obzirom na promene do kojih je doslo pre godinu dana. Na zajednickoj sednici dve Vlade mi smo zakljucili da je uprkos svim teskocama za Srbe bolje da izadju na izbore. Taj zakljucak je donet uprkos teskom stanju i cinjenici da se iz izolacije u kojoj se nalaze Srbi i drugi nealbanci na Kosovu moze izaci i izborima", rekao je Kostunica. On je objasnio da saglasnost sa UNMIK nije postignuta pre svega po pitanjima iz sektora bezbednosti, policije i pravosudja. Upitan sta je UNMIK uopste prihvatio, Kostunica je odgovorio: "Prihvatio je da potvrdi obaveze koje proizlaze iz Rezolucije 1244, da bude obrazovano telo koje ce raditi na sprovodjenju ovog sporazuma, na cijem ce se celu nalaziti Ananov predstavnik. U sastavu tog tela bi bio i predsednik Koordinacionog centra i predstavnici SRJ i UNMIK", kaze Kostunica.

Kako saznaje B92, za izlazak Srba na kosovske izbore glasali su svi clanovi republicke i Savezne Vlade. Izvor B92 kaze da je sednica protekla u mirnoj atmosferi, a da su se govori ucesnika uglavnom svodili na objasnjavanje negativnih, pre svega ekonomskih posledica po Srbiju i Jugoslaviju, ukoliko vlasti ne bi pozvale Srbe na izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: