SARPING NA KOSOVU

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2001.

20:15

Default images
Nemacki ministar odbrane Rudolf Sarping u nedelju se u Prizrenu sastao s komandantom KFOR generalom Karlom Kabidjozuom, a obisao je pripadnike Bundesvera u sastavu KFOR, s kojima je razgovarao o situaciji na Kosovu i njihovom svakodnevnom zivotu, saopsteno je Srni u sedistu nemackog kontingenta u Prizrenu. Sarping je rekao da nema opasnosti od radijacije i da municija sa osiromasenim uranijumom nije povezana s nekoliko slucajeva bolesti vojnika koji su sluzili u misijama na Kosmetu. Sarping je rekao da su glasine o tome predimenzionirane i iskljucio mogucnost da je ova municija povezana sa slucajevima leukemije kod nekih vojnika iz sastava mirovnih trupa UN. Sarping je pripadnicima Bundesvera rekao da ne treba da se plase eventualnih zdravstvenih posledica upotrebe projektila koji su ispaljeni na Kosovo tokom vazdusnih udara NATO. "Rezultati naucnih ispitivanja su veoma jasni - nema opasnosti", rekao je Sarping.

Sarping je u subotu uvece nakon obilaska nemackih mirovnjaka u sastavu SFOR u Rajlovcu, kod Sarajeva, kritikovao SAD zbog toga sto nisu informisale partnere u NATO da bi municija sa osiromasenim uranijumom koju je alijansa koristila u toku rata u BiH i 1999. godine na Kosovu mogla da sadrzi i tragove radioaktivnog plutonijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: