EKONOMSKA BUDUCNOST SRBIJE I CRNE GORE

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2001.

18:27

Default images
Srpski i crnogorski ekonomisti u prethodna dva dana su pokusali, na okruglom stolu u Beogradu, da sagledaju iz ekonomskog ugla, buducnost Srbije i Crne Gore. Pitanje da li ekonomija Crne Gore moze da opstane bez privrede Srbije ili obrnuto je, prema misljenju beogradskog ekonomiste Ljubomira Madjzara, potpuno deplasirano. On smatra da mnogo vise zabrinjava cinjenica da trenutno i Srbija i Crna Gora zive na racun medjunarodne zajednice, pre svega jer je javna potrosnja daleko iznad onoga sto privreda moze da podnese. "U raspravi je receno da su donacije koje dobija Crna Gora u visini petine njenog drustvenog proizvoda, a prema medjunarodnim standardima deficit u budzetskoj potrosnji ne bi trebalo da prelazi cetiri posto - znaci oni su to premasili za pet puta", kaze Madzar.

Govoreci o ekonomskoj buducnosti dveju republika Madzar kaze da se za ulazak u EU moraju srediti drzavne finansije: svako mora svoje javne rashode da finansira iz svojih prihoda, deficit ne sme da bude veci od 1 do 2 posto. Nema zivota na tudji racun, na donacijama, pa je neka svetla buducnost samostalne Crne Gore i samostalne Srbije pod velikim znakom pitanja", kaze Madzar.

Komentarisuci stavove da crnogorska privreda opstaje zahvaljujuci srpskoj ekonomiji Madzar kaze: "Na pitanje da li Crna Gora moze sama - odgovor je ocigledno ne, i to jos dugo dugo uz tako slabu privredu nece moci sama. A sto se tice pitanja da li moze bez Srbije - ocigledno je da moze jer vec desetak godina Crna Gora zivi bez subvencija iz Srbije. Nije poznato da postoje neke inekcije koje dolaze iz Srbije. Ostaje veliko pitanje da li je Crna Gora uspela nesto da uradi kroz nelegalne kanale".

Slavko Drljevic, podgoricki bankar smatra da Crnu Goru, bez obzira na sve njene sadasnje teskoce, sa Srbijom ili bez nje, ipak ceka lepa ekonomska buducnost. "Treba da se vidi da li je racun u Srbiji pozitivan, a ako je taj racun u Srbiji mnogo gori nego u Crnoj Gori, onda ne znam sta nam je interes da ostajemo zajedno. A od turizma i ni od jedne grane posebno Crna Gora ne moze da zivi. Ali ona ima svoju privredu ciji se proizvode vec prodaju na svetskom trzistu. Prozivode aluminujum, drvopreradjivacke proizvode, i ono sto je neiskorisceno to su usluge koje se vezu za pomorske saobracaj, lucke usluge, slobodnu carinsku zonu koje mozemo da razvijemo ukoliko imamo stabilne politicke prilike", kaze Drljevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: