O ODGOVORNOSTI STIPETICA POSTOJE MNOGI DOKAZI

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2001.

12:08

Default images
Rukovodilac beogradskog Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Strbac rekao je u nedelju Tanjugu da o odgovornosti hrvatskog generala Petra Stipetica protiv kojeg je podignuta optuznica u Haskom tribunalu postoje mnogi dokazi. Reagujuci na nedavno saopstenje Hrvatkog helsinskog odbora, Strbac je ocenio da HHO-u smeta sto se o operaciji "Medacki dzep" (septembar 1993) kojom je rukovodio Stipetic, kao verodostojni pominju podaci dobijeni od "Veritasa". Prema recima Strpca, o "Medackom dzepu", postoje podrobni izvestaji UNPROFOR-a i iz sluzbenih hrvatskih izvora, koji nedvosmisleno govore o Stipeticevoj odgovornosti. Podsecajuci da HHO tvrdi da podatke "Veritasa" o ubijenim i nestalim Srbima u operacijama "Bljesak" i "Oluja" (maj i avgust 1995), treba "uzimati sa rezervom jer je opasno uvecavanje broja zrtava rata zbog ocito politickih razloga", Strbac je rekao da "nema sumnje da je tuzilastvo moglo oceniti ciji su podaci verodostojni". "Veritas", osnovan u Kninu 1993. godine, sa tribunalom saradjuje od novembra 1994. Taj dokumentacioni centar deluje u Beogradu od 1995. godine. Strbac je izjavio da je "Veritas" do sada tribunalu obezbedio vise od 100 svedoka koje su istrazitelji saslusali. Medju dostavljenim dokumentima je i popis zrtava, ubijenih i nestalih u "Oluji". Na spisku poginulih i nestalih u "Oluji" nalazi se 1.909 osoba, od kojih je 1.413 muskaraca i 496 zena, medju kojima i devetoro dece do 14 godina. Broj zrtava u jos uvek nepotpunoj evidenciji "Veritasa" u odnosu na podatke HHO je tri puta veci, kazao je Strbac, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: