SKUPSTINA NUNS

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2000.

00:07

Default images
Predsednik Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Gordana Susa u subotu je, na redovnoj Skupstini clanova udruzenja, izjavila da ce strateski cilj NUNS biti prelazak iz volontersko-aktivisticke u profesionalnu fazu. "Kao organizacija koja stiti interese javnosti i profesije, ali i pojedinacna prava svojih clanova, trebalo bi da budemo delotvornija cehovska institucija", ocenila je Susa u uvodnom izlaganju. Isticuci da je i NUNS zasluzan za politicke promene koje su se desile u Srbiji, Susa je ocenila da "iako je promenjena vlast, rezim jos nije". "To potvrdjuju pogubna pravila o stranackom predstvaljanju, kao i zahtev medijima iz tripartitne privremene vlade, kakve termine treba da upotrebljavaju u izvestajima sa Kosova i Presevske doline", istakla je Susa. U izvestaju o radu Udruzenja izmedju dve Skupstine precizirano je da je ova organizacija najvecu paznju posvetila odbrani ugrozenih pojedinaca i redakcija. Kao jedan od najvaznijih projekta NUNS izdvojen je Dosije o represiji, koji je do sada objavljen u pet brojeva, sa ciljem da se javnosti predstave "najdrasticniji primeri zloupotrebe u rezimskimm medijima", i represija nad nezavisnim glasilima i novinarima.

Skupstinu su obelezila oprecna misljenja o eventualnom ujedinjavanju NUNS i Udruzenja novinara Srbije, kao i medjusobna optuzivanja i kritike. Posto su podneti izvestaji o aktivnosti NUNS u proteklom periodu, nekadasnji glavni urednik “Glasa javnosti” Milan Becejic ocenio je da je "vreme da novinari Srbije dobiju jedinstveno udruzenje". Predsednik NUNS Gordana Susa, medjutim, izjavila je da se "po Statutu NUNS inace zalaze za pluralizam". "Mi smo inace u konvenciji govorili o pluralizmu udruzivanja. Mi njihovom udruzenju ostavljamo da sami resavaju svoje probleme, mi cemo se baviti svojim problemima. Kada oni dodju u neku fazu kada ce se ocistiti od huskaca i svih onih koji su nas i nasu profesiju doveli na ovakve grane, onda cemo uci u fazu zajednickih projekata i poslova, ali to nikako ne znaci da cemo se udruziti u jedno udruzenje. Stav NUNS je nezavisan, profesionalan odnos", zakljucila je Susa, javlja B92. Ona je najavila vecu pomoc novinarima i izvestacima na jugu Srbije.

Obracajuci se delegatima Skupstine, dopisnik “Glasa javnosti” i Radija B92 iz Bujanovca Radoman Iric rekao je da je novinarima na jugu Srbije neophodna pomoc kolega iz Beograda. Iric, koga su pre par dana napali Srbi koji su blokirali put Nis-Skoplje zbog "dezinformisanja javnosti", izjavio je za B92 da "od eventualne akcije udruzenja ocekuje da zastiti sve u ovoj profesiji, da zastiti pre svega one poslenike javne reci koji deluju sada na jugu, jer ce se na jugu Srbije u narednim danima i mesecima svasta dogadjati". "Sto se mene tice, ja sam samo srecnim okolnostima izbegao linc i nameru organizatora da me masa od 2.000 do 3.000 ljudi pregazi", rekao je Iric.

Nezavisno udruzenje novinara Srbije najavilo je, na redovnoj skupstini, da ce nastaviti borbu za autonomiju profesije i posvetiti vecu paznju socijalnom polozaju i radnom statusu novinara. Vecina clanova NUNS-a odbacila je u javnoj raspravi mogucnost spajanja tog udruzenja sa Udruzenjem novinara Srbije, ali je izrazila spremnost za saradnju dve novinarske organizacije. Istovremeno, saopsteno je da je NUNS dobio sudski spor protiv UNS-a o koriscenju prostorija u zgradi Doma novinara Srbije, a svecani ulazak u to zdanje najavljen je za 21. decembar, u pratnji sudskih izvrsitelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: