ADEM DEMACI U BEOGRADU

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2000.

18:28

Default images
Dosao sam Beograd kao covek, a ne kao Albanac, da razgovaram sa ljudima kako da prevazidjeno sukobe i zivimo u miru - ovo je u utorak u beogradskom Medija centru rekao Adem Demaci, albanski intelektualac sa Kosova i nekadasnji politicki lider OVK. Na vrlo posecenom predavanju na temu "Albansko-srpski odnosi, danas i sutra" u organizaciji kompanije BK i njenog predsednika Bogoljuba Karica, Demaci je rekao da njegov projekt ,,Balkanija,, koji je predvidjao konfederaciju Srbije Crne Gore i Kosova, vise nije aktuelan, jer se, kako se izrazio, na Kosovu velika tragedija koja je odnela mnoge zivote. "Ja mislim da svako resenje koje izbegava prihvatanje i priznanje nezavisnosti Kosova bice sumnjivo resenje, bice privremeno resenje, bice resenje koje ce dovesti opet do sporova, opet do problema tako da kao polazna tacka mora da se prihvati volja naroda, volja naroda koji ce odluciti o svojoj sudbini i druge nema. Mnogo se prica o toj Rezoluciji 1244 - ta Rezolucija je napravljena u svoje vreme, za to vreme je vazila. Mnogi Srbi imaju veliku nadu u tu rezoluciju. Svet je uzeo nas eksperimentalno. Niko ne zna koji je pravi status Kosova, niti iko zna kako ce to na kraju da se zavrsi", kaze Demaci, prenosi B92.

Demaci je rekao da smena Slobodana Milosevica nece predstavljati korenitu promenu stanja ako se ne promeni svest srpskog naroda. On je pozvao Srbe da, kako se izrazio, napuste nacionalisticku politiku i zaborave na pretenzije na tudje teritorije. "Ostavite te stare projekte, okrenimo se danasnjici, nemojmo dozvoliti da nas vuce proslost. Ima puno ljudi koji su se radovali sto je g. Rugova pobedio - lako cemo mi sa g. Rugovom, on je mek covek... Nemojte se zavaravati! Lakse cete proci sa Demacijem nego sa Rugovom! Ne moze vise Rugova da popusta, nego pocnite od toga da prihvatite Albance, da priznajete Albancima slobodu. Na taj nacin mozete da stitite interes Srba kod nas na Kosovu, na taj nacin mozemo da nadjemo sve moguce solucije prihvatljive za sve", kaze Demaci. Demaci je negirao da postoje logori za Srbe na Kosovu, ali i priznao da je njihov polozaj veoma tezak. On je rekao da se moraju stvoriti uslovi za povratak izbeglih Srba i da je njihovo ucesce na buducem referendumu o nezavisnosti Kosova vrlo bitno kako bi se obezbedio legitimitet glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: