U PONEDELJAK SUDJENJE KLINTONU, BLERU, SIRAKU...

Izvor: B92

Nedelja, 17.09.2000.

09:56

Default images
Pred Okruznim sudom u Beogradu u ponedeljak ce poceti sudjenje grupi zapadnih politicara i predstavnika NATO-a koji su optuzeni za "zlocine" tokom proslogodisnjeg bombardovanja SR Jugoslavije. Tu grupu politicara okruzni javni tuzilac u Beogradu optuzio je za vise krivicnih dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti SR Jugoslavije i protiv covecnosti i medjunarodnog prava. Okrivljeni su predsednik SAD Vilijem Klinton, americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt, americki ministar odbrane Vilijem Koen, britanski premijer Toni Bler, sef britanske diplomatije Robin Kuk, generalni sekretar NATO Dzordz Robertson. Optuzeni su i francuski predsednik Zak Sirak, sef francuske diplomatije Alan Risar, nemacki predsednik Gerhard Sreder, sef nemacke diplomatije Joska Fiser, ministar odbrane Nemacke Rudolf Sarping, bivsi generalni sekretar NATO-a Havijer Solana i bivsi glavnokomandujuci NATO-a za Evropu, americki general Vesli Klark. Na predlog tuzioca, sud je odlucio da se okrivljenima sudi u odsustvu, jer nisu dostupni drzavnim organima SRJ, pise u saopstenju iz Okruznog suda u Beogradu, dostavljenom agenciji Beta. Dodaje se da je optuznica dostavljena okrivljenima i da su im dodeljeni branioci po sluzbenoj duznosti, pa su se stekli uslovi za zakazivanje glavnog pretresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: