MILOVAN BOJIC NOVI MINISTAR ZDRAVLJA

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2000.

23:25

Default images
Potpredsednik republicke vlade Milovan Bojic izabran je u sredu na vanrednoj sednici srpskog parlamenta za novog ministra zdravlja, javlja izvestac radija B2-92 iz Skupstine. Dosadasnji vrsilac te funkcije Leposava Milicevic nedavno je preuzela duznost ministra vera u Vladi Srbije. Dosadasnji zamenik ministra prosvete Kata Lazovic postavljena je na celo tog ministarstva. Skupstina Srbije razresila je sudiju Okruznog suda u Beogradu Miroslava Todorovica, jer "u duzem vremenskom periodu ostvaruje aktivnosti koje imaju sva obelezja politickog delovanja nespojivog sa vrsenjem sudijske funkcije". U obrazlozenju predloga za razresenje navodi se da Todorovic, "kao clan predsednistva takozvane organizacije Otpor, istupa u javnosti, mada mu je poznato da ova organizacija nije registrovana kod nadleznih drzavnih organa i da sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj promenu drzavnih organa vlasti vanustavnim putem". Navodi se i da je Todorovic, "povodom politicke aktivnosti, vezano za njegovu posetu pravosudju Londona, dao javnu izjavu da ga je tom prilikom bilo sramota da je sudija u Srbiji". Republicka skupstina razresila je i 13 sudija sudova opste nadleznosti i Viseg privrednog suda u Beogradu. Te sudije su se oglasile u listu Glas javnosti, suprotstavljajuci se pokretanju postupka za Todorovicevo razresenje. U obrazlozenju odluke o razresenju se kaze da se ta grupa sudija svrstala "na pozicije nezakonitog i stranackog delovanje u sudskom sistemu, odnosno na pozicije onih sudija protiv kojih su pokrenuti postupci za utvdjivanje odgovornosti zbog takvog ponasanja". "Iako su sudije na sednicima sudijskih kolegijuma bile upoznate sa stvarnim razlozima pokretanja postupka za utvrdjivanje odgovornosti pojedinih sudova, navedene sudije su odlucile da preko stampe pruze otpor tim merama, i ocenile su ih kao 'obracun vrha pravosudne vlasti sa sudijama' i slanje 'svilenog gajtama sudijama po Srbiji'", navodi se u obrazlozenju. Medju razresenim sudijama je i sudija Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarkovic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: