PUSTENO 23 PRIVEDENA GRADJANA

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

22:15

Default images
Policija je u cetvrtak u Kragujevcu privela dvadesetak aktivista pokreta Otpor, dvoje novinara i predsednika Koalicije "Sumadija" Branislava Kovacevica. Posle visecasovnog informativnog razgovora kragujevacka policija je pustila 23 privedenih aktivista pokreta "Otpor", clanova opozicionih stranaka, novinara i gradjana. Oni su privedeni nesto posle 13 sati kada je vise policajaca u marici i policijskim automobilima sprecilo akciju "Otpora" pod nazivom "Lep dan za terorizam", koja je trebalo da bude izvedena u centru grada. Iz policijske stanice privedeni su izlazili pojedinacno i u manjim grupama, a poslednji su izasli oko 18.30 sati. Medju privedenim aktivistima "Otpora" bilo je i cetvoro maloletnika. Akcijom "Otpora" bilo je predvidjeno da se u centru grada na trgu Kod Krsta organizuje fudbalska utakmica sa porukom "Najbolji fudbaler S.(avo) Milosevic protiv najgoreg predsednika S.(lobodana) Milosevica". Tokom akcije policija je, pored aktivista "Otpora", privela i predsednika Koalicije Sumadija Branislava Kovacevica, dopisnika "Blica" Nebojsu Radisica, snimatelja Televizije Kragujevac Milana Jeftovica i nekolicinu Kragujevcana, simpatizera "Otpora" i pristalica opozicije. Roditelji maloletnih clanova "Otpora" pozvani su u policiju kako bi se, pre nego sto njihova deca budu pustena, upoznali sa izjavama koje su oni dali policiji. Jovan Gligorijevic, roditelj kome je privedeno dvoje maloletne dece, aktivista "Otpora", izjavio je Beti da su svi privedeni maloletnici pisali izjave bez prisustva socijalnog radnika i psihologa i da je mu je u policiji receno da se to desilo, jer su zaposleni u Centru za socijalni rad u strajku i da nisu mogli da obezbede socijalnog radnika. Aktivista "Otpora" Zoran Matovic izjavio je Beti, nakon sto je pusten iz policije, da su mu policajci postavljali "standardna" pitanja koja su se odnosila na stranacku pripadnost njegovih roditelja, finansiranje i aktivnosti "Otpora".

Predsednik Koalicije Sumadija, clanice Saveza demokratskih partija, Branislav Kovacevic rekao je SRNI posle pustanja iz trocasovnog policijskog pritvora da je "sramotno sto je medju 27 privedenih u Kragujevcu bilo i dece". On je naveo da ga je kragujevacka policija privela kao obicnog gradjanina koji se nalazio u centru grada u vreme akcije pokreta "Otpor". "Ja jesam ucestvovao u organizaciji utakmice izmedju Otpora i opozicionih stranaka, ali sam stajao potpuno sa strane i nisam bio ucesnik akcije" - objasnio je Kovacevic, dodajuci da su se "u jednom momentu pojavila milicijska kola i pokupila nekoliko prisutnih". On istice da nije imao majicu "Otpora" zbog koje se hapse prolaznici na ulici i da je zato insistirao da mu policija navede razlog privodjenja, ali da su ga oni bez objasnjenja ugurali u automobil. "U stanici milicije od nas je trazeno da pisemo nekakve izjave kako bi potom bili pusteni. U izjavi sam naveo da je moj programski zadatak da srusim rezim Slobodana Milosevica i da poput Tita priznajem samo sud svoje partije" - naveo je Kovacevic.

Pripadnici policije u Kucevu priveli su u cetvrtak u selu Rabrovo dvojicu aktivista pokreta Otpor i dvojicu gradjana, koji su lepili plakate Otpora u tom selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: