RANJENA NOVINARKA VAN ZIVOTNE OPASNOSTI

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

17:26

Default images
Radio Kontakt iz Pristine saopstio je u cetvrtak da je njegova novinarka Valentina Cukic, ranjena u napadu u Pristini, van zivotne opasnosti i da se, prema informacijama iz britanske bolnice, oporavlja normalno. U saopstenju se navodi da novinari Radio Kontakta ostaju jedinstveni u oceni da je napad na Cukicevu "ujedno i napad na multietnicku radio stanicu" kao i da ce "sve dok ne dobiju garancije za bezbednost novinara srpske i bosnjacke nacionalnosti" emitovati samo muziku i servisne informacije i preuzimati strane informativne servise. U saopstenju se ostro kritikuju medjunarodne organizacije i njihovi predstavnici na Kosovu i to sto su u sredu, sutradan po incidentu na mesto ranjavanja Valentine Cukic tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte i medjunarodni administrator Kosova Bernar Kusner odneli cvece i poslali poruke izmirenja. "Cvece je trebalo odneti u bolnicu Valentini Cukic koju jos niko nije posetio od sluzbenih osoba UNMIK i OEBS, a atentatora treba uhvatiti. Ovim cinom Bernar Kusner, stice se utisak, kao da hoce da pomiri krvnika i zrtvu i to u casu dok se zrtva bori za vlastiti zivot, a krvnik slobodno, van domasaja zakona, seta po Pristini", navodi se u saopstenju. Radio Kontakt je od svojih kolega Albanaca iz drugih medija trazio da ne umanjuju slucaj vec da istinito obavestavaju javnost i osude ovaj gnusan cin a od medjunarodnih organizacija da povedu kampanju da se stvori bezbedno okruzenje za rad svih novinara na Kosovu.

U izjavi za B2-92 portparol OEBS-a Kler Trevena navodi da ova organizacija osudjuje napad na novinare jedine stanice koja u Pristini emituje program na srpskom jeziku, a upitana sta OEBS konkretno moze da ucini na zastiti novinara kaze: “OEBS ne moze da svakom pojedinacno garantuje bezbednost 24 sata dnevno to je posao policije UNMIKA i Kfora. Ono sto mozemo da ucinimo jeste da od novinara prikupljamo informacije o napadima i zastrasivanjima kako bismo stekli generalnu sliku o problemu i mi upravo radimo na jednom takvom programu. Ne mozemo mnogo da ucinimo u sprecavanju pojedinacnih incidenata. Ukoliko novinari to zele, mi se zajedno sa njima obracamo KFOR-u, koji potom moze da im pruzi pomoc, zastitu i savete”, kaze portparol OEBS Kler Trevena.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija je u svom saopstenju izrazila ogorcenje i ostar protest povodom ranjavanja Valentine Cukic, urednice programa na srpskom jeziku Radio Kontakta iz Pristine. U saopstenju se navodi da posebno zaprepascenje izaziva cinjenica da se ranjavanje Valentine Cukic desilo u samom centru Pristine, i pored cinjenice da je Cukiceva na sebi imala KFOR-ovu pres karticu. ANEM je u svom saopstenju pruzio punu podrsku kolektivu multietnickog Radija Kontakt i apelovao na sve nadleznihe organe medjunarodne zajednice na Kosovu, a pre svega na KFOR, UMNIK i administratora Bernara Kusnera, da ucine sve kako bi se otkrili pocinioci ovog zlocina i ovakvi nemili incidenti u buducnosti sprecili. Izrazavajuci nadu da ce i pored teskih povreda biti spasen zivot ranjene Valentine Cukic, ANEM je ukazao na to da je obezbedjivanje uslova za slobodan i siguran rad novinara na Kosovu, i to posebno onih koji svojim profesionalnim radom pokusavaju da i u postojecim uslovima afirmisu principe zajednistva i pomirenja, jedan od imperativa stvaranja multietnickog i demokratskog drustva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: