KUSNER: REZOLUCIJA 1244 I DALJE OSTAJE NASA BIBLIJA

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2000.

21:58

Default images
17:00 "Mandat UNMIK-a je produzen sto znaci da Rezolucija 1244 i dalje ostaje nasa biblija", rekao je Bernar Kusner cef UNMIK-a na konferenciji za novinare odrzanoj povodom godisnjice dolaska UN-a na Kosovo, javlja dopisnik Radija B2-92 iz Pristine, Nikola Radisic. On je rekao da ce tokom druge godine postojanja misije njen rad biti usmeren ka prebacivanju veceg dela odgovornosti upravljanja na ljude sa Kosova. Kusner je simbolicno najavio osnivanje pakta izmedju medjunarodne zajednice i ljudi sa Kosova. Po njegovim recima, dva osnovna pitanja kojima ce ovaj pakt biti posvecen su: status manjina odnosno etnickih grupa i konacno definisanje pojma siroke autonomije. Bernar Kusner je jos jednom izrazio zaljenje zbog odbijanja Srba da se registruju izrazavajuci nadu da ce se njihov stav promeniti. On je istakao da bi Srbi trebalo da se registruju i glasaju ukoliko zele da ostanu na Kosovu i budu deo njegove buducnosti, dodajuci da ce opstinski izbori ipak biti odrzani u oktobru, bez obzira na konacan stav srpske zajednice. Bernar Kusner je sumirajuci rezultate tokom proteklih godinu dana rekao da je, bez obzira na nedavnu eskalaciju nasilja, manjak slobode kretanja i ljudskih prava za Srbe on licno zadovoljan dostignucima UNMIK-a, dodajuci da medjunarodnoj zajednici treba vremena i da ce jos dugi niz godina ostati na Kosovu. On je rekao da je za samo Kosovo veoma bitno da dodje do promene vlasti u Beogradu, jer medjunarodna zajednica ne zeli da razgovara sa ljudima koji su optuzeni za ratne zlocine. "Nada je u opoziciji, u svim tim dobrim ljudima sa kojima sam u kontaktu", rekao je Bernar Kusner. Kusner je posebno naglasio da je apsolutno protiv podele Kosova po bilo kojoj osnovi. "praksa i iskustvo pokazuju da se podeljeni gradovi na kraju ujedinjuju" rekao je on, dodajuci da bi iz tog razloga podela pokrajine bila uzaludan posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: