G17 PLUS: DONATORSKA KONFERENCIJA ZA SRBIJU POSLE MILOSEVICA

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2000.

23:07

Default images
Udruzenje gradjana G17 plus predlozice Paktu stabilnosti za jugoistocnu Evropu da se najkasnije na jesen ove godine odrzi Donatorska konferencija za rekonstrukciju Srbije u post-Milosevicevskom periodu, izjavio je u ponedeljak izvrsni direktor tog udruzenja Mladjan Dinkic. "Na donatorskoj konferenciji bi bili podneti i usvojeni projekti makroekonomskih reformi i projekti infrastrukturne obnove Srbije koji bi morali da budu zapoceti odmah po formiranju nove vlade ", rekao je Dinkic na konferenciji za stampu. G17 plus bi pruzala strucnu podrsku ovom projektu, a za pocetak bi uradila predlog za formiranje Fonda za podrsku makroekonomskim reformama u Srbiji i Fonda za obnovu infrastrukture lokalnog, nacionalnog i regionalnog znacaja. "Nasa je ideja da sazivanje ove konferencije Paktu za stabilnost predloze stranke demokratske opozicije koje se ujedno i obavezuju na jedinstvenu izbornu strategiju i, po dobijanju izbora, na demokratske promene u Srbiji", rekao je Dinkic. On je dodao da su predlog vec podrzali lideri Saveza za promene, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratije, Pokreta za demokratsku Srbiju, Koalicije DAN, Saveza demokratskih partija, Srpskog pokreta otpora, Kolicije Vojvodina, Narodnog pokreta "Otpor". "Pozivu na razgovor nije se odazvao jedino Srpski pokret obnove, ali smo mi u infrastrukturne projekte kao sto je 'asfalt za demokratiju' ukljucili gradove u Srbiji u kojima je na vlasti SPO jer mi radimo za dobro gradjana Srbije", rekao je Dinkic i dodao da je "popularnost SPO u padu", ali nije pruzio podrobnije dokaze za ovu tvrdnju. "Ima mesta da se i vrh SPO-a ovom prikljuci, ali sto vise budu cekali, vremena ce biti sve manje ", rekao je Dinkic. Prema njegovim recima, post-Milosevicevska "demokratska i proevropski orijentisana Srbija" vec moze racunati na oko cetiri milijarde dolara pomoci medjunarodne zajednice. "U zvanicni dokument Evropske unije uslo je obecanje o pomoci od 2,3 milijarde dolara, a 1,7 milijarda je nama obecana u neformalnim razgovorima sa americkom stranom", rekao je Dinkic uz napomenu da su to samo pocetna sredstva, a da se racuna i na druge izvore. Prema njegovim recima, predlog za odrzavanje donatorske konferencije baziran je na devetomesecnom lobiranju G17 plus i njime bi ova obecanja trebalo da budu pojacana. "Ako medjunarodna zajednica ovo odobri to ce biti dodatni podsticaj gradjanima da glasaju za demokratsku opoziciju". G17 plus je pozvana na regionalnu konferenciju Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu koja ce se odrzati 8. juna u Solunu gde ce ovaj predlog biti podnet. Po povratku iz Soluna grupa nezavisnih ekonomista G17 ce javnosti prezentirati analizu ucinaka obnove ratom unistenih objekata, a u toku je i izrada jos nekoliko studija medju kojima i studije o ucincima Miloseviceve vladavine od 1987. do 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: