Okrugli sto posvecenom odnosu levice i sindikata

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2000.

18:41

Default images
Demokratska levica prirodni je saveznik nezavisnih sindikata i njihovi interesi su zajednicki, pre svega u borbi za socijalnu pravdu - ocenjeno je na okruglom stolu posvecenom odnosu levice i sindikata u Srbiji i Crnoj Gori. Na skupu koji su zajednicki organizovali Socijaldemokratska unija i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", iznet je stav da se sindikalna prava ne mogu ostvariti bez borbe za ljudska i gradjanska prava i da autonomni sindikati treba da se ukljuce u politicka desavanja u Srbiji. "Slojevi drustva koji cine bazu levo orijentisanih partija i sindikata prakticno su unisteni", rekao je predstavnik sindikata Nezavisnost Darko Marinkovic. Predstavnik Socijaldemokratske unije, profesor Zoran Stojiljkovic izneo je podatak da mali broj stanovnika ima poverenja u sindikate, pre svega zbog njihove nemoci da sprece ekonomsko propadanje, ali i velikih podela medju njima. "Posle demokratskih izbora mora se uciniti napor kako bi se doslo do saglasnosti kako izaci iz zone prezivljavanja, kako sprovesti privatizaciju, a pre svega mora se insistirati na socijalnoj komponenti drustva", rekao je Stojiljkovic, "gde je ono sto treba za ove partije da bude prepoznatljivo i za sindikate koji ih podrzavaju, to je nivo tri osnovne vrednosti koje su prepoznatljive egzistencijalne i socijalne sigurnosti, solidarnosti unutar onoga sto su dosta ograniceni limiti ekonomske efikasnosti i operacionalizacija ideja socijalne pravde koja bi uvazavala vrednosti mira, saradnje, tolerancije i socijalnog dijaloga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: