Aktivista “Otpora” zadrzan celu noc i pre podne u zatvoru

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2000.

20:54

Default images
Aktivista studentskog pokreta “Otpor” Misel Geng, koga je u utorak uvece uhapsila zajecarska policija, pusten je iz pritvora u sredu oko 12.30 sati. Policija u Zajecaru, kako je saopstio Otpor, privela je Genga na informativni razgovor zbog toga sto je funkcioneru Ministarstva prosvete Gavrilu Maovicu prosle subote urucio "plaketu Otpora za promasenu politiku". Geng je Maovicu urucio "plaketu" na zatvaranju republickog takmicenja ucenika srednjih skola u Zajecaru. Kako je navedeno u saopstenju Otpora, Maovic je plaketu "primio uz smesak, ocigledno ne znajuci o cemu se radi", a Geng je potom razgrnuo kosulju i publici pokazao majicu sa stisnutom pesnicom.

Na konferenciji za stampu, odrzanoj po pustanju iz pritvora, Geng je rekao da su mu sinoc oko 19 sati policajci pretresli stan i oduzeli propagandni materijal, koji mu je kasnije vracen. Rekao je i da su mu policajci kazali da ponese majicu Otpora i plaketu snimljenu na kompjuterskoj disketi, a potom ga, kako je rekao, "po kratkom postupku predali sudiji za prekrsaje". On je kazao da mu je u zajecarskoj policiji "neformalno" receno da zbog toga sto je ucinio moze biti kaznjem zatvorom, od jednog do 30 dana, ili visokom novcanom kaznom. Prema Gengovim recima, u policiji su se prema njemu ponasali "korektno". Zajecarska policija danas pre podne nije dozvolila predstavnicima Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Jovanu Despotovicu i Rustamu Saljahovu da posete Genga. Despotovic je agenciji Beta rekao da zabrana posete Gengu predstavlja "ogranicenje kretanja" pripadnika misije UN zbog cega ce protestovati kod saveznih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: