Poceo medjunarodni skup o odnosima Srbije i Crne Gore

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2000.

19:08

Default images
Crnogorski akademik Mijat Sukovic ocenio je da je zajednicka drzava Srbije i Crne Gore, uspostavljena Ustavom iz 1992. godine, "potpuno prekomponovana". "Prekomponovan je njen karakter, njen oblik, njen smisao, od onog trenutka kada u zajednickoj drzavi nema legalnih predstavnika Crne Gore, i njoj je od tada oduzeto svojstvo federacije", rekao je Sukovic na medjunarodnom skupu o "osnovnim aspektima odnosa Crne Gore i Srbije", koji se u ponedeljak i utorak odrzava u Podgorici, javlja Beta. Organizator skupa, na kome ucestvuje oko 40 politicara, ekonomskih strucnjaka i akademika iz Jugoslavije i inostranstva je Institut "Istok-zapad" iz Praga.

Sukovic je upozorio da nijedan od zajednickih organa u SRJ, izuzev Vojske Jugoslavije i organa za kontrolu vazdusnog prostora, vec duze vreme nema prerogative vlasti ni na teritoriji Crne Gore, ni na teritoriji Srbije. On je ocenio da su ti organi savezne drzave, umesto da budu cinilac uskladjivanja interesa Crne Gore i Srbije, fakticki postali "izvor konflikata". "Oni su pretvoreni u organe koji treba da disciplinuju Crnu Goru, i na taj nacin stvorena drzava javlja se kao faktor nadredjivanja, a ne kao faktor uskladjivanja interesa", ocenio je Sukovic. On je dodao da su ti organi ostali kao komponenta zajednistva, ali i komponenta koja predstavlja "pretecu batinu" i potencijalnu "snagu moguceg nasilja."

Akademik Sukovic je istakao da teritorija SRJ "vise nije jedinstvena" i da na granicama izmedju Srbije i Crne Gore postoji "uzajamna kontrola prometa". "To znaci da su drzava Crna Gora i drzava Srbija osamostaljene do stepena koji im omogucava da na svojim teritorijama vlast vrse potpuno samostalno", rekao je Sukovic.

Crnogorski ministar pravde Dragan Soc je, govoreci na istom skupu, rekao da je preduslov za preuredjenje odnosa izmedju Crne Gore i Srbije smenjivanje rezima Slobodana Milosevica. "Crna Gora ima snazan interes da potpomogne tu aktivnost. Jer, cak i nezavisna Crna Gora sa ovakvim Milosevicem u susedstvu nema veliku perspektivu", rekao je Soc. Soc je primetio da opozicija u Srbiji nije jasno reagovala na platformu Vlade Crne Gore o preuredjenju odnosa unutar federacije. Crnogorski ministar pravde je konstatovao da jos nije jasno da li demokratska opozicija u Srbiji deli stavove vlasti Republike Srbije po pitanju Crne Gore. Prema njegovim recima, osnovno pitanje je da li je demokratska opozicija u Srbiji spremna da se politicki obaveze da se ni na koji nacin nece uplitati u unutrasnja pitanja Crne Gore, niti ce bilo kojim svojim aktom podsticati njene unutrasnje dileme. "Drugo pitanje koje se moze postaviti je to da li je demokratska opozicija u Srbiji spremna da prihvati taj legitimitet, i da otvorimo dijalog buduceg odnosa izmedju Crne Gore i Srbije, neprejudicirajuci i neopterecujuci se pitanjima formalno pravnog karaktera, tipa federacije, konfederacije ili nezavisne drzave", rekao je Soc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: