Sahranjen Arkan

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2000.

18:36

Default images
Predsednik Stranke srpskog jedinstva i komandant Srpske dobrovoljacke garde Zeljko Raznatovic Arkan, sahranjen je u cetvrtak oko 13.30 casova na Novom groblju. Sahrani je prisustvovalo vise hiljada ljudi. Sahrana je kasnila oko dva casa zato sto je hiljade ljudi zelelo da udje u kapelu u kojoj se nalazio Raznatovicev kovceg. Tek posto je obezbedjenje uz velike probleme oslobodilo prostor ispred kapele, clanovi Raznatoviceve stranke i pripadnici Srpske dobrovoljacke garde formirali su pogrebnu kolonu. Iza kovcega su isli Arkanova supruga Svetlana, majka i najstariji sin Mihajlo, dok su sestorica uniformisanih gardista drzali pocasnu strazu. Potpredsednik Stranke srpskog jedinstva i general Srpske dobrovoljacke garde, Borislav Pelevic, simbolicno je predao poslednji raport Arkanu i rekao da ce i stranka i garda biti "u redovnom stanju" i posle njegove smrti. Pelevic je o Raznatovicu govorio kao o uzornom i postenom coveku, kao o hrabrom komandantu Srpske dobrovoljacke garde i kao o velikom ljubitelju sporta, posebno fudbala. Arkanov najstariji sin, Mihajlo, uputio je poslednji pozdrav ocu i komandantu i pozvao sve prisutne da dodju u kucu zalosti. Nakon toga su uniformisani pripadnici Srpske dobrovoljacke garde iz automatskih pusaka ispalili tri pocasna plotuna. Zeljko Raznatovic Arkan sahranjen je uz zvuke stare srpske himne "Boze pravde".

Zeljko Raznatovic Arkan "bio je patriota, bez obzira na njegovu protivrecnu biografiju i razlicite ocene", izjavio je u cetvrtak na konferenciji za novinare portparol SPS Ivica Dacic. On je rekao da je svaki zlocin za osudu i da ce policija efikasno zavrsiti istragu i pronaci ubice. Tvrdnje opozicije da je ubistvo Raznatovica delo drzavnog terorizma Dacic je nazvao "glupostima". Govoreci o ubistvu u "Interkontinentalu", lider radikala i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Seselj je izrazio zaljenje i Zeljka Raznatovica Arkana opisao kao "istinskog srpskog patriotu". Na pitanje koliko mogu da budu osnovane sumnje da je za ovo ubistvo odgovorna drzava zbog npr. Arkanove optuznica u Hagu ili cinjenice da je bio uspesan biznismen, Seselj je odgovorio: "Apsolutno ne verujemo da stoji neko iz drzavnih struktura iza tog ubistva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: