Ubijen Zeljko Raznatovic-Arkan

Izvor: B92

Subota, 15.01.2000.

20:36

Default images

Zeljko Raznatovic Arkan, komandant nekadasnje paravojne formacije Srpska dobrovoljacka garda, aktivne tokom ratova u Bosni i Hrvatskoj, ubijen je u Beogradu, ispred hotela “Interkontinetal” u subotu. Oko 17 i 15 casova, otvorena je vatra ispred “Interkontinental” na Raznatovica, koji je na licu mesta tesko ranjen sa tri pogotka u glavu. Tom prilikom ubijen je i Arkanov telohranitelj Momcilo Mandic, zvani Manda, kao i jos jedan muskarac, a prema navodima novinara agencije Rojters, ranjena je i jedna zena. Njihova imena jos uvek nisu poznata. Prema recima ocevidaca, Arkan je jos bio ziv, kada su ga unosili u ambulanta kola. Raznatovic je, prema navodima ocevidaca, u trenutku napada sa grupom ljudi izlazio iz restorana u hol hotela. Haski tribunal optuzio je 1997. godine 47-mogodisnjeg Zeljka Raznatovica Arkana za ratne zlocine koje je njegova paravojska navodno pocinila tokom bosanskog rata. Optuznica je zvanicno obznanjena 31. marta prosle godine. On je bio vodja Srpske dobrovoljacke garde, poznate kao Tigrovi, koja je ratovala na podrucju Hrvatske i Bosne. Zapadni mediji i zvanicnici optuzivali su Arkana i za navodne zlocine na Kosovu, pocinjene tokom vojnih operacija na tlu u vreme bombardovanja, ali je on to pobijao. Raznatovic je 1992. godine bio poslanik Skupstini Srbije, kao predstavnik grupe gradjana. Iduce godine osnovao je Stranku srpskog jedinstva, koja se republickim izborima 1993. nije osvojila ni jedno poslanicko mesto. Poslednjih nekoliko godina njegovo ime bilo je pominjano u sportskom kontekstu, jer je jedno vreme bio prvi covek Fudbalskog kluba “Obilic”, koji je odmah posto ga je Raznatovic preuzeo, napredovao od nizih takmicenja do visestrukog fudbalskog sampiona Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: