KFOR uklonio barikade u Kosovu Polju

Izvor: B92

Utorak, 05.10.1999.

21:51

Default images
Snage KFOR-a u utorak su u Kosovu Polju uklonile barikade koje su lokalni Srbi postavili pre nedelju dana, u znak protesta zbog napada albanskih ekstremista na pijacu u Bresju, kada su poginule dve, a ranjeno 40 osoba. Portparol KFOR-a Rolan Lavoa rekao je za program B2 92 da je uklanjanje dve srpske barikade u Kosovu Polju, kao i trece, koju su lokalni Albanci postavili na zeleznickoj pruzi u blizini, proteklo bez problema: “U trenutku kada smo uklanjali barikade, na licu mesta bilo je dvadesetak ljudi, i sve je obavljeno u relativno mirnoj atmosferi, bez nasilja i hapsenja. Bilo je, medjutim, nekoliko ljudi koji su hteli da nas sprece u ovoj operaciji i oni su bili privremeno pritvoreni, dok smo uklanjali barikade, da bi odmah nakon toga bili pusteni”, rekao je Rolan Lavoa. Prema njegovim recima, uslovi za uklanjanje barikada stekli su se nakon sto je KFOR, posle visednevnih razgovora sa Srbima, izasao u susret njihovom zahtevu da se pojaca bezbednost u Kosovu Polju i u oblasti angazovao veci broj pripadnika KFOR-a. Predstavnik Srba iz Kosova Polja, Sveta Grujic, izjavio je za nas program da su tokom uklanjanja barikada u Kosovu Polju pripadnici KFOR-a prema njemu primenili necuveno nasilje. “Dobio sam snazan udarac u predelu desnog bubrega od kojeg sam pao i udario glavom o asfalt. Vezali su mi ruke i potom me odvukli nekih 200 metara dalje od vozila komandanta KFOR-a", tvrdi Grujic. Dok je lezao na asfaltu, kako kaze, "jedan vojnik stavio mu je nogu na glavu i tako su se slikali", a "potom su prisli pripadnici civilne policije UN, podigli ga s asfalta i ubacili u kamion". “Tada sam dobio jos jedan snazan udarac nogom u predelu butine", navodi dalje Grujic i dodaje da se sve dogadjalo na ocigled oko 150 Srba. Nakon sto je oslobodjen, Grujic je na sastanku sa komandantom britanskih snaga KFOR-a zatrazio zvanicno objasnjenje zbog cega je hapsen i maltretiran. On je takodje rekao da su Srbi iz Kosova Polja, zbog ovako brutalnog nastupa pripadnika medjunarodnih snaga, odlucili da do daljeg prekinu sve kontakte sa predstavnicima KFOR-a i UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: