Jirzi Dinstbir osudio akciju policije nad demonstrantima

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.1999.

23:10

Default images
Ovih dana u Jugoslaviji boravi Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava. Posle vikenda provedenog u Beogradu, gospodin Dinstbir je na molbu Radija B292 prokomentarisao sve ono sto je video i uporedio to sa njegovim proslim boravkom u Jugoslaviji, rekavsi: »Mislim da se situacija pogorsava. Brutalnost policije je prosto neverovatna. Podseca me na intervenciju policije u Pragu u januaru 1989, kada je intervencija bila slicna, ali je to tada bilo samo poslednje poglavlje brutalnosti rezima. Za sada mi ne mozemo reci da je to slucaj i u Srbiji, ali ono sto je jasno je cinjenica da to nije samo brutalno krsenje ljudskih prava vec i politicki kontraproduktivno buduci da situacija iziskuje dijalog a ne premlacivanje ljudi«. O tome sta su mu rekli predstavnici vlasti u Srbiji sa kojima je razgovarao gospodin Dinstbir kaze: »Sreo sam se samo sa gospodjom Morinom i ministrom zdravlja i to pre nego sto sam video demonstracije i imao prilike da posetim neke od povredjenih. Imacu mnogo toga da im kazem naredne nedelje kada se budem vratio iz Pristine, ali sam vec dao nekoliko izjava ovdasnjim medijima u kojima sam ostro osudio krsenje ljudskih prava od strane policije«. Upitan sta misli da bi se moglo dalje dogadjati gospodin Dinstbir nam je rekao: »To zaista ne mogu predvideti. Nikada ne znate sta ce ljudi uraditi. Ali znam da ovo nije resenje da je potreban dijalog i pokusacu da objasnim medjunarodnoj zajednici da embargo i blokada komunikacija nije blokada rezima, vec gradjana ove zemlje i da sve te blokade moraju biti otklonjene sto je pre moguce. Ova zemlja mora biti otvorena jer postoji potreba za humanitarnom pomoci do pre zime, ali potrebna je pomoc i za rekontrukciju i demokratskim snagama. Znamo iz naseg iskustva u bivsim komunistickim zemljama da smo uvek trazili od Zapada da otvore nasu zemlju. Govorili smo im: Ne zatvarajte je, napravite sto je vise kontakata jer je to jedini nacin da pomognete demokratskom snagama da se razviju«, rekao nam je gospodin Dinstbir. Specijalni izvestilac UN za ljudska prva na prostorima Jugoslavije u nedelju je otputovao u Nis gde ce razgovarati sa gradonacelnikom Zoranom Zivkovicem. Potom ce, kako nam je rekao, obici izbeglicki centar u Kraljevu. Gospodin Dinsbir narednih dana boravice i u Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Gnjilanu i Pristini gde ce se sresti sa izbeglicama, predstavnicima Srba, Albanaca i medjunarodne zajednice, a potom se vraca u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: