Jočić: Uhapsiti počinioce zločina

Dragan Jočić rekao da očekuje da će počinioci ubistava Srba koji su napuštali Krajinu 7. i 8. avgusta 1995 biti uhapšeni.

Izvor: B92

Nedelja, 06.08.2006.

10:23

Default images

"Kada je objavljen snimak o zločinima Škorpiona, izdao sam naređenje i policija je, u najkraćem roku, sve lišila slobode. Sada sam gledao snimak kako se ubijaju Srbi prognanici i sa punim pravom očekujem da se u najkraćem roku ovi zločinci pohapse. Ukoliko izostane odlučna akcija hapšenja, onda će biti jasno da je reč je o saučesništvu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

U Haškom tribunalu nisu mogli da potvrde da se ovaj snimak već nalazi kao dokazni materijal u nekom od predmeta, ali nisu isključili tu mogućnost. To isto kažu i u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine. "Postoji mogućnost da je ovaj snimak deo dokaznog materijala u nekom od predmeta koji se već odvija pred Haškim tribunalom i za koje postoje konkretne optružnice. Međutim, sve jedno i da je tako, postoji racionalna procesna strategija koja ukazuje da bi verovatno kolege iz Hrvatske mogle za niže izvršioce, konkretno one ljude koji su izvršili ovakav zločin, da procesuiraju pred domaćim pravosuđem", kaže Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine

U Tužilaštvu za ratne zločine navode da će povodom ovog snimka kontaktirati tužilaštvo u Hrvatskoj i tužilaštvo u Hagu i da će se već u ponedeljak zamenik tuzioca Dragoljub Stanković u Hagu sresti sa glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte kojoj će predati snimak stradanja civila u akciji Oluja.

Juče je povodom prikazanih snimaka na B92 reagovao predsednik RS Dragan Čavić, koji je rekao da će Evropskoj komisiji poslati snimak na kojem se vidi kako pripadnici hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" i odreda "Hamza" Armije BiH ubijaju krajiške Srbe tokom njihovog egzodusa iz Hrvatske avgusta 1995. Čavić traži da se uradi ono što je učinjeno u Srbiji nakon objavljivanja video zapisa o zločinu koji su počinili pripadnici Škorpiona, a to znači hapšenje pripadnika Hamzi i Crnih mambi: "Očekujem nakon toga da vrlo sličnu aktivnost Evropska komisija, međunarodna zajednica u BiH i generalno međunarodna zajednica, pokrene prema istim ovim zemljama, povodom ovog video-zapisa, da se ovakvi dokumentovani slučajevi, koji pokazuju evidentno počinjen ratni zločin, da se ti vinovnici ne kreću po ulicama nego tamo gde im je mesto a to je zatvor".

Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije BiH, tvrdi da ne zna za snimke. Tokom akcije "Oluja" je komandovao jedinicima koje su granicu s Hrvatskom prešle prema Plitvicama i Korenici. Dudakoviću nije poznato šta su radile njemu potčinjene jedinice na severu takozvanog Bihaćkog džepa. On kaže da nije dobijao izveštaje o počinjenim ratnim zločinima: "Normalno da sam iznenađen. Kad sam čuo ja sam razgovaro s potičinjenim o tom problemu. Normalno, ko se prepozna na snimcima moraće za to da i odgovara, ja samo mogu reći da nikad i nikom nije izdano naređenje da se postupa protiv Ženevske konvencije".

Odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm ocenjuje da postoji znak jednakosti između zločina Škorpiona i ovih koje je javnost imala preksinoć priliku da vidi. "Videli smo zločinačko hladnokrvno ubijanje ratnih zarobljenika, izbeglica, nenaoružanih ljudi. To govori o bestijalnosti ratova koji su se vodili u bivšoj Jugoslaviji i pokazuje da između tih formacija kao što su Crne Mambe, Hamze ili Škorpioni nema nikakve razlike", kaže Švarm.

Javnost u Hrvatskoj je u poslednja dva dana najviše bila posvećena obeležavanju godišnjice "Oluje". Međutim, Jutarnji list je objavio informaciju o prikazanom snimku na televiziji B92, uz napomenu da je "film toliko lošeg kvaliteta da osobe na snimku mogu biti i klinci iz susedstva, ne vidi se jasno ko šta radi, a i snimak nema vremenski kontinuitet, pa sve pomalo deluje sumnjivo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: