Majkl Mur: Obama, vrati Nobela!

Poznati reditelj Majkl Mur kritikovao je američkog predsednika Baraka Obamu zbog vojne akcije u Libiji i pozvao ga da vrati Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

19:51

Default images

Mur je vojnu akciju SAD u Libiji uporedio s Irakom i Avganistanom, prenose američki mediji.

Murovi komentari preuzeti sa Tvitera, objavljeni su u subotu, nakon što su američke snage ispalile 110 projektila tomahavk na vojne mete u Libiji, sa ciljem da se spreče snage odane libijskom vođi Muamaru Gadafiju da preuzmu Bengazi, uporište libijskih pobunjenika.

Napad na Libiju počeo je na osmu godišnjicu početka rata u Iraku.

Obama je rekao u subotu da SAD i njihovi saveznici deluju kako bi zaštitili narod Libije od potencijalnog masakra.

Reditelj Mur napisao je da bi Obama zbog napada na Libiju trebalo da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2009. godine.

Majkl Frensis Mur je američki pisac, reditelj i producent.

Reditelj je dokumentarnih filmova: “Ludi za oružjem“, “Farenhajt 9/11“, “Bolesno“, “Kapitalizam, Ljubavna priča“... koji su postali najgledaniji dokumentarni filmovi svih vremena.

Mur za sebe kaže da je liberal. On je oštar kritičar globalizacije, velikih korporacija, posedovanja oružja. Kritikovao je rat u Iraku, bivšeg američkog predsednika Džorža Buša, američki zdravstveni i bankarski sistem.

Magazin “Tajm“ proglasio je Majkla Mura 2005. jednim od 1stotinu najuticajnijih ljudi na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: