Jeremić:Kosovo uz Unmik u Sarajevu

Za Srbiju je neprihvatljivo da Kosovo u Sarajevu bude predstavljeno kao suverena država, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 11.05.2010.

11:18

Default images

Manje od mesec dana pred održavanje sarajevskog samita, zvaničnici Srbije poručuju da pristaju samo na jedno - da Priština bude predstavljena u skladu sa rezolucijom 1244. To kaže ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Za EU predstojeći samit ima izuzetan značaj.

To će biti potvrda Brisela da zapadni Balkan ne ispušta iz vida, ali ujedno i pokazatelj toga koliko su zemlje regiona spremne na međusobnu saradnju i dobrosusedske odnose, što je ključno za buduće evropske integracije.

Da bi učestvovala na evropskom Samitu u Sarajevu Srbija pristaje samo na jedno – da Priština bude predstavljena u skladu sa rezolucijom 1244.

Vuk Jeremić, koji trenutno boravi u Strazburu, kaže da to znači da prištinske vlasti nikako ne mogu biti predstavljeni kao suverena država.

"Imamo čvrst dogovor sa organizatorima skupa u Sarajevu oko formata potencijalnog učešća predstavnika privremenih insitucija uprave iz Prištine. Dakle, njihovo učešće, ukoliko se odluče da dođu u Sarajevo, mora biti strogo u skaldu sa rezolucijom 1244 UN uz prisustvo UNMIK-a, baš kao i na skupovima koji su održavani i do sada”, kaže Jeremić.

“Što znači da nikako ne mogu biti predstavljeni kao suverena država. Po tom pitanju naša pozicija je čvrsta kao kamen, neće se promeniti, neće biti nikakvog popuštanja", poručuje šef diplomatije Srbije.

Kako bi se izbegle upražnjene stolice koje su ispred imena Srbija ostale na Brdu kod Kranja, Španija mesecima pokšava da nađe rešenje prihvatljivo za sve.

Na samitu u Sarajevu pored zemalja regiona i EU učestvovaće Turska, SAD i Rusija, a formula po kojoj će učesnici biti predstavljeni je nezvanični "gimnih" susret "svih strana".

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer nada se da će se u Sarajevu naće biti izostanaka.

”Za nekoliko nedelja zahvaljujući naporima Španije koja predsedava EU imaćemo veoma značajan samit u Sarajevu. To je vrlo važno jer će se svi naći za jednim stolom i imaće prilike da čuju šta ima da se kaže, a šta će biti rečeno”, smatra on.

“Kao prvo - vrlo jasno - koliko je važna posvećenost EU da podrži evropsku perspektivu svih zemalja i svih partnera u regionu. To je proces koji smo počeli pre 10 godina u Zagrebu, zatim potvrdili 2003. godine u Solunu i to ćemo ponovo učiniti sada u junu u Sarajevu”, podseća Dežer.

“Drugo, razgovaraćemo o tome gde se sada nalaze zemlje zapadnog Balakna. Očigledno je da sve zemlje regiona, uprkos različitim kapacitetima i političkim i ekonomskim karakteristikama idu u pravcu evrointegracija“, ocenjuje on.

Za EU sarajevski samit će biti test na kome će se videti koliko su zemlje regiona spremne da sarađuju i razvijaju dobre međusobne odnose.

Taj test je vrlo važan za Srbiju jer uz ocenu o saradnji sa Hagom koju će nakon sutrašnje posete Beogradu dati glavni tužilac Serž Bramerc, može uticati na odluke Brisela o početku ratifikacije SSP-a i zatim donošenju odluke o prihvatanju kandidature Srbije koja je Evropskoj uniji predata krajem prošle godine.

"Srbija posvećena vrednostima SE"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena ciljevima i vrednostima Saveta Evrope i članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo je važna organizacija, naročito kada je reč o integraciji u EU, rekao je Jeremić.

Centralni strateški prioritet Vlade Srbije ostaje članstvo u EU i to smo danas ponovili na svim bilateralnim sastancima i u plenumu, naglasio je on.

Jeremić je ocenio i da SE igra važnu ulogu na Kosovu i Metohiji, jer je ova institucija zadužena za zaštitu i obnovu svetinja Srpske pravoslavne crkve.

On je podsetio da je Srbija, pre nekoliko godina, bila na čelu SE i tada pokazala da je u stanju i da ima kapacitete i samopouzdanje da vodi jednu ovakvu organizaciju.

Jeremić je razgovarao sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: