Srbija dobra u primeni "Bolonje"

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je u Beču, povodom desete godišnjice primene Bolonjske deklaracije da Srbija odlično napreduje u primeni tog dokumenta.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

14:53

Default images

"Čini mi se da smo za malo vremena pokazali zrelost i kvalitet koji je i ranije bio nesporan", rekao je ministar Obradović, podsetivši da je Srbija počela da primenjuje Zakon o visokom obrazovanju 2006. i da je "za nepune tri godine primene, ocenjena ocenom 3,8, što je vrlo dobra ocena".

"Imamo predstavnike u Bolonji koji redovno prisustvuju sastancima i koji su važni za obrazovni sistem, jer se među ekspertima razgovara o tome šta treba uraditi vezano za standarde, kvalitet i buduće ocenjivanje obrazovnog sistema", istakao je Obradović.

Ministar Obradović je rekao da je ukidanje viza omogućilo prohodnost studenata i eksperata iz Srbije i da se dodatno radi na povećanju mobilnosti kroz razne programe.

"Želimo da što više stranih studenata dolazi kod nas, a da naši idu u inostranstva, ali tek sa povećanjem ekonomske mogućnosti te šanse će biti veće", uveren je Obradović, napomenuvši da "ne treba da čekamo na poboljšanje ekonomske situacije, već da radimo već sada, jer ako budemo imali kvalitetno obrazovanje, imaćemo i dobru ekonomiju".

Prema njegovim rečima, Bolonjski proces rešava i problem priznavanja diploma.

"Ako stvaramo iste kriterijume i standarde, onda je logično da diplome budu priznate. To je poseban kvalitet ovog procesa. Imali smo čudne situacije kada naši stručnjaci teško postižu u pojedinim zemljama da diplome budu priznate, a onda pokažu u poslu izuzetno znanje i sposobnosti", rekao je on.

Obradović je rekao da je konferencija u Beču rekapitulacija onoga što je učinjeno u prvih deset godina primene Bolonjske deklaracije i otvaranje nove stranice u stvaranju evropskog prostora visokog obrazovanja.

"Činjenica je da 46 zemalja već primenjuje Bolonjsku deklaraciju po standardima koji se prave zajednički, naravno sa zajedničkim uspehom i otvorenim problemima. Ne može se prenebregnuti činjenica da određene zemlje imaju probleme sa primenom Bolonje, ali isto tako niko ne napušta taj proces, nego svi insistiraju na tome da je implementacija proces koji traje i da treba naći rešenje za probleme", dodao je on.

Konferencija je počela sa temom socijalne dimenzije Bolonje, koja uključuje povećanje broja ljudi koji studiraju i sadrži uključenje što više pripadnika marginalizovanih grupa, objasnio je ministar.

Ministarska konferencija održana je prvog dana u Budimpešti, a danas se završava u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: