Roćen: Ne čekamo odluku suda u Hagu

Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, kaže šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Izvor: Vijesti, Tanjug

Četvrtak, 24.12.2009.

10:20

Default images

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao da su diplomatski odnosi sa Kosovom “završena priča” i najavio da će se Crna Gora prema odluci suda u Hagu odnositi rukovodeći se većinskim stavom zemalja članica Evropske unije, koje priznaju nezavisnost Kosova.

Roćen je rekao da je Crna Gora bila dovoljno uviđavna prema Srbiji jer je čekala da bude okončan proces iznošenja argumenata pred sudom u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

On je ocenio da se “ukupni odnosi Crne Gore sa Srbijom, koji su prožeti brojnim vezama, ne mogu gledati samo kroz kosovsku prizmu”.

“Razumijemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razumije nas”, rekao je Roćen u intervjuu za "Vijesti".

Komentarišući ocene predsednika Crne Gore Filipa Vijanovića i vicepremijera Svetozara Marovića da će Crna Gora poštovati odluku suda u Hagu i neće uspostavljati diplomatske odnose sa Kosovom do odluke tog suda, Roćen je odgovorio da su to mišljenja odgovornih ljudi.

“To su mišljenja odgovornih ljudi u vlasti Crne Gore, a Vlada koja vodi spoljnu politiku, ima svoju odluku o priznanju Kosova, čija će realizacija biti zaokružena uspostavljanjem diplomatskih odnosa. A za to je zaduženo Ministarstvo inostranih poslova”, podsetio je Roćen.

Na pitanje da li će Srbija razumeti uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, Roćen je kazao da se to pitanje potpuno nepotrebno ponovo stavlja u žižu odnosa između dve države.

“To je završena priča. Kada priznate jednu zemlju, onda je logična sledeća faza - uspostavljanje diplomatskih odnosa”, rekao je ministar.

On je ocenio da je legitiman zahtev Srbije da Crna Gora to ne uradi pre nego sud u Hagu donese odluku po tužbi Srbije navodeći da je legitimno i da Crna Gora ima svoje interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: