Mesić i papa o crkvi, regionu i EU

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i papa Benedikt XVI razgovarali su o odnosu crkve i politike, evropskoj integraciji Hrvatske i odnosima u regionu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.11.2009.

17:32

Default images

Mesić je nakon tog razgovora rekao novinarima da se papa založio da se "u miru nađe najbolje rešenje" za hrvatsko-slovenački spor, javila je agencija Hina.

"Rekao sam da dve političke elite pregovaraju, a ne bi bilo dobro da se to (spor) prenosi dublje među ljude, u društvo, jer mi smo susedne i prijateljske zemlje i ne bi bilo dobro da se taj sukob produbljava, pogotovo sad kad je potpisan sporazum koji će dovesti do rešenja koje će zadovoljiti i jednu i drugu stvranu", rekao je Mesić.

Mesić i papa su razgovarali i o hrvatskom priblizavanju Evropskoj uniji, odnosima u regionu kao i o odnosima crkve i politike.

Kad je reč o odnosima crkve i politike, "mi smo razgovarali da stvari treba relaksirati, da treba sesti za sto i razgovarati", kazao je Mesić.

U medijima se, podseća Hina, nagađalo da će Mesić tokom posete Vatikanu spomenuti pitanje isticanja verskih obeležja na javnim mestima.

"Ja sam mu spomenuo da sam izabran za predsednika Republike i da sam dužan da štitim Ustav", rekao je Mesić i dodao da se sa sveštenicima u Hrvatskoj nije uvek slagao ali da "u Vatikanu nema problema".

Mesić je kazao da je državnog sekretara Svete stolice, kardinala Tarčizija Bertonea zanimalo "sve sto je u vezi s hrvatskim nastojanjem da što pre uđe u Evropsku uniju".

"Oni nas jako podržavaju, ali podržavaju nas i sve druge zemlje regiona", rekao je Mesić.

Mesić je ponovio poziv papi da poseti Hrvatsku, na šta mu je Benedikt XVI odgovorio da će "čim za to bude mogućnosti, realizovati tu posetu".

Mesić će sutra razgovarati s italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom o, kako je najavio, regionu, proširenju Evropske unije i hrvatskom priključenju Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: