Tadić: Rim podržava Srbiju u EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, posle susreta sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, da je Srbija dobila jasnu podršku Italije za ulazak u EU.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 12.11.2009.

10:46

Default images

Tadić, koji se nalazi u poseti Italiji, kazao je da je Rim jedan od ključnih partnera Beograda u procesu evropskih integracija i rekao da je uveren da će do kraja godine doći do vizne liberalizacije za građane Srbije. Tadić bi trebalo da se sastane i sa poglavarom Rimokatoličke crkve, a analitičari smatraju da bi Tadić trebalo da pozove papu da poseti Srbiju.

Tadić je novinarima, posle susreta sa Napolitanom u palati Kirinale u Rimu, rekao da su Italija i Srbija ključni strateški partneri i da je potpisivanje sporazuma o tome veliki uspeh za Srbiju.

Predsednik Srbije je naveo da Italija, iako je priznala nezavisnost Kosova, ima izbalansiran pristup tom pitanju, što pokazuje i njena odluka da ne učestvuje u javnoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Tadić je novinarima preneo da je s Napolitanom razgovarao o bilateralnim odnosima, ulaganju italijanskih kompanija u srpsku privredu i evropskoj integraciji zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije popodne sastao se i s predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje i evropskim integracijama Srbije. Tadić će sutra predvoditi državnu delegaciju na međuvladinom sastanku Italija-Srbija i razgovarati s italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem.

Na tom sastanku će biti potpisana zajednička izjava o strateškom partnerstvu Italije i Srbije i više bilateralnih sporazuma.

Prema ranijim najavama, Tadić će tokom posete Italiji posetiti i Torino gde treba da bude predstavljen novi model koji će "Fijat" proizvoditi u fabrici u Kragujevcu.

Predsednika Srbije u subotu će u Vatikanu primiti papa Benedikt XVI.

U delegaciji Srbije su, pored predsednika Tadića, premijer Mirko Cvetković i devet ministara Vlade Srbije.

Tucić: Tadić da pozove papu u Srbiju

Najviše pažnje ipak privlači najavljeni susret predsednika Srbije i pape Benedikta Šesnaestog, koji je planiran za subotu.

Verski analitičar Živica Tucić kaže za B92 da su za Srbiju kada je u pitanju Vatikan važna pitanja evropskih integracija, odnos prema Kosovu, kao i jedan balgonaklon stav katoličkih zemalja prema Srbiji.

"Mislim da bi Tadić morao formalno da pozove papu da poseti Srbiju bez preciziranja datuma“, istakao je Tucić.

On podseća da u Srbiji živi oko pet odsto katolika i da oni imaju prava da ih poseti njihov verski vođa. Vatikan kao važan subjekt međunarodnog prava, navodi Tucić, ima svoja očekivanja od Srbije.

"Rimokatolička crkva je među šest privilegovanih tradicionalnih crkava u Srbiji, ali među građanima postoji jak antagonizam prema katolicima i protivljenje da papa dođe u Srbiju“, ističe Tucić i dodaje da Sveta stolica u toj oblasti verovatno očekuje pozitivniji stav Beograda.

Govoreći o tome da Vatikan nije priznao Kosovo, Tucić je naglasio da to nema veliki uticaj na katoličke zemlje da ne priznaju Kosovo, pošto svaka zemlja odlučuje o svojoj spoljnoj politici.

"Razlozi nepriznavanja Kosova, kada je u pitanju Vatikan, više su stvar međucrkvenih relacija i odnosa Rimokatoličke crkve i to ne samo prema srpskom već prema opštem pravosljavlju. U svakom slučaju, to je u ovom trenutku dobro, Srbija to smatra velikim gestom Vatikana i treba to i da ceni“, objasnio je Tucić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: