Diskriminacija oko stipendija?

Studenti Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru tvrde da im nije omogućeno da konkurišu za stipendije Ministarstva vera. Ministarstvo negira te tvrdnje.

Izvor: Beta

Utorak, 10.11.2009.

14:24

Default images

Predstavnik studenata Edin Đerlek rekao je pred nekoliko stotina okupljenih u Novom Pazaru da studenti žele slobodno i dostojanstveno da žive, da ravnopravno grade budućnost za sebe, svoje porodice i širu zajednicu.

Đerlek je optužio ministra vera Bogoljuba Šijakovića da im je uskratio stipendije samo zato što su muslimani i što studiraju na Fakultetu za islamske studije, kao i zato što odbijaju "poltronski odnos prema vladajućem režimu".

"U bezumnom ratu protiv Islamske zajednice u Srbiji ovaj ministar je zaboravio da budžet Ministarstva nije njegov privatni feud i da ne može po svom hiru odlučivati kome hoće, a kome neće dati stipendije. Očekivali smo da naš fakultet dobije ravnopravan status sa pravoslavim Bogoslovskim fakultetom u Beogradu, tako što će biti potpuno finansiran iz državnog budžeta", rekao je predstavnik studenata.

On je dodao da stipendije mnogo znače studentima, ali da su im "vera i dostojanstvo skuplji".

"Nećemo pokleknuti pred ovom ucenom i nikada se ni radi čega, a posebno radi ličnog interesa, nećemo pokoriti niti obratiti slugama beogradskog režima, što je bila očita želja autora ove nepravde. Holokaust je rezultat antisemitizma čiji je prvi korak bio obeležavanje ljudi žutom trakom, islamofobija ministra vera očito vodi obeležavanju nas zelenim trakama što sigurno neće nikome doneti dobro", rekao je Đerlek.

Učesnici protesta su na desnoj ruci nosili zelene trake na kojima je belim slovima pisalo "musliman" i mesec i zvezda.

Ministarstvo: Nema diskriminacije

Ministarstvo vera negiralo je tvrdnje dekana Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru Almira Pramenkovića o diskriminacii pripadnika Islamske zajednice u Srbiji u dodeli stipendija.

"Nije tačno da su studenti Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara lišeni prava da konkurišu za stipendije koje svake godine studentima visokih verskih škola dodeljuje Ministarstvo vera Republike Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva vera dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da je istina da konkurs objavljen na sajtu Ministarstva vera daje pravo svim studentima koji ispunjavaju predviđene kriterijume da konkurišu za te stipendije.

Ministarstvo ističe da ne pravi nikakvu diskriminaciju među studentima islamske i ostalih vera, kojima materijalno pomaže da se školuju i stiču zvanja ne samo na fakultetima u Srbiji, već i u inostranstvu, kao i da to nije činilo ni do sada.

Prema tome, ukazuje se, svi studenti muslimani i Bošnjaci, pod uslovom da su državljani Republike Srbije i ispunjavaju uslove konkursa, mogu da konkurišu za stipendije bilo da studiraju u Srbiji ili izvan njenih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: