Prevencija - kako se ko snađe

Iako od pojave novog gripa nadležni u Srbiji upozoravaju građane da primene sve mere prevencije, još nije izdato nikakvo obavezujuće uputstvo o tome.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

19:01

Default images

Od pojave novog gripa, nadležni u Srbiji danonoćno upozoravaju građane da primene sve neophodne mere, kako bi se zaštitili od moguće zaraze. Među osnovnim preporukama su izbegavanje velikih skupova, ali i upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veliki broj ljudi.

Međutim, nadležni u Srbiji nisu izdali obavezujuće uputstvo, pa se ljudi snalaze kako znaju i umeju.

Tatjana Kostadinović, zaposlena u Carini, svakodnevno se susreće s ljudima koji dolaze iz drugih zemalja. Zbog prirode posla, zaštita od virusa gripa postala je neophodna.

“Ne plašim se, jer sam zbog prirode posla zaštićena maskom”, rekla je Kostadinovićeva.

Država nije propisala obavezna uputstva kako bi zaštitila radnike javnih ustanova.

Tako, na aerodromu “Nikola Tesla” nema posebnih mera zaštite. Jedino carinici koriste hirurške maske i rukavice, kako bi sprečili da u direktnom kontaktu sa zaraženim putnicima dobiju virus H1N1.

“Od juna, svi naši radnici nose maske i rukavice, jer se sreću s velikim brojem ljudi”, kaže Željko Konjikušić, šef carine na aerodromu “Nikola Tesla”.

Slična situacija je i po privatnim preduzećima, gde se nadležni dovijaju kako znaju i umeju.

Uglavnom prate preporuke Ministarstva zdravlja Srbije, ali i Svetske zdravstvene organizacije.

Tako su u “Eurobank EFG” doneli interni pravilnik prema kome je pojačana higijena u prostorijama, radnici su dodatno obavešteni o merama zaštite, a u slučaju izbijanja pandemije predviđen je i rad od kuće. Građani s kojima je B92 razgovarao oprezni su, ali ne paniče i ne strahuju od predstojeće sezone proslava.

Iako je najbolja preventiva izbegavati okupljanja, poslanici u Skupštini nisu u prilici da biraju. Prinuđeni su da jedni drugima “dišu za vrat”.

“Ne bojim se, ali bih voleo da ga ne dobijem”, kaže Miloš Aligrudić iz DSS-a.

“Nemam vremena da preduzimam mere, ali se ne osećam najbolje”, navodi Branko Ružić iz SPS-a.

“Videćemo, ako bude - boriću se”, kaže Vlajko Senić iz G17 plus.

“Maske? Ne, nisam kupio, kako bih se pozdravio s vama”, rekao je Čedomir Jovanović iz LDP-a.

Da bi se sprečilo širenje virusa, lekari preporučuju pojačanu higijenu ruku i manje direktnih kontakata.

Zaštitne maske na ulicama nisu neophodne, ali bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorijama, kada postoji mogućnost kontakta sa obolelim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: